Bild: Alexander Armiento

Skribent får STs arbetslivspris

FACKLIGT2023-11-22

Det viktigaste rådet till ST och andra fackförbund är att arbeta med att stärka organiseringen, säger journalisten och författaren Mats Wingborg, som är årets mottagare av STs arbetslivspris. ”Jag har ett väldigt starkt hjärta för fackliga organisationer”, säger han.

STs arbetslivspris har delats ut sedan 1994, och bland tidigare pristagare finns såväl organisationer som Lönelotsarna och stiftelsen Tryggare Sverige som profiler som Agneta Stark, Björn Elmbrandt, Göran Greider och Majgull Axelsson. På tisdagskvällen, under förbundets ordförandekonferens i Knivsta, belönades Mats Wingborg, frilansjournalist och författare som i många år bevakat arbetsmarknadsfrågor.

– Det känns väldigt hedrande. ST är ett förbund som ligger mig varmt om hjärtat, så det är jätteroligt, säger han till Publikt.

Utöver att skriva artiklar och rapporter har Mats Wingborg medverkat på många fackliga utbildningar, bland annat inom ST.

– Jag har ju hållit på med nästan alla sidor av de här fackliga frågorna, villkoren på arbetsmarknaden, anställningstryggheten och liknande frågor, säger han.

Mats Wingborg har också haft kontakter med ST när han skrivit om internationellt fackligt samarbete.

– Precis innan den ryska invasionen var jag i Kiev och träffade den ukrainska fackliga organisation som ST samarbetat med. När invasionen kom var det många fack som ville ge sitt stöd, men det var i stort sett bara ST som hade upparbetade kontakter. Det samarbetet var en stor framgång.

Ett annat ämne som Mats Wingborg intresserat sig för är framväxten av högerradikala organisationer och den påverkan de haft på samhällsdebatten.

– Bland de här organisationerna i Sverige och i andra länder finns utöver rasism och främlingsfientlighet också ett agg mot fackföreningsrörelsen, säger han och konstaterar att det blivit tydligt i debatten om arbetsmarknadspolitiska frågor som exempelvis hur skyddsombud ska utses och vilka rättigheter de ska ha.

När Mats Wingborg får frågan om han har något råd till fackliga organisationer lyfter han betydelsen av organisering.

– Ett råd är att bygga ett lokalt arbete. Fackliga organisationer är folkrörelser, men de skiljer sig från många andra folkrörelser genom att de är med och reglerar, genom att sluta kollektivavtal. För att få legitimitet är det viktigt att de organiserar och är synliga på arbetsplatser, men även att få med personer som själva inte har tid och energi att vara aktiva. Min bild är att ST är duktiga på det.

Mottagare av STs arbetslivspris

2023: Mats Wingborg

2021: Folkhälsomyndigheten

2018: Lönelotsarna

2015: Stiftelsen Expo

2014: Stiftelsen Tryggare Sverige

2013: Laura Hartman, docent i nationalekonomi och chef på Försäkringskassans avdelning för analys och prognos

2012: Gertrud Larsson, dramatiker

2011: Arena Skolinformation

2010: Diana Janse, ambassadör

2008: Barbro Jönsson, åklagare

2006: Elisabet Qvarford, projektledare på TCO

2005: Björn Elmbrant, journalist och författare

2004: Majgull Axelsson, författare

2003: Bengt Westerberg, före detta Folkpartiledare, styrelseproffs

2002: Alexandra Pascalidou, journalist och författare

2001: Lars Lunning, hovrättslagman, jurist med arbetsrätt som specialitet

2000: Per-Erik Boivie, konsult och före detta utvecklingschef på TCO

1999: Christina Doctare, läkare, och Paul van Buitenen, sparkad EU-revisor

1998: Agda Rössel, före detta FN-ambassadör

1997: Göte Bernhardsson, landshövding

1996: Berit Gullberg, teaterförläggare

1995: Göran Greider, författare

1994: Agneta Stark, ekonom

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA