Skolmyndigheter försvinner

SKOLA2007-03-15

Regeringen vill rensa bland myndigheterna på skolområdet och lägger ner Myndigheten för skolutveckling, liksom Centrum för flexibelt lärande. Specialskolemyndigheten slås ihop med Specialpedagogiska institutet.

På torsdagen beslutade regeringen att starta en ny utredning som ska se över myndighetsstrukturen på skolområdet. Målet är att minska antalet myndigheter och skapa ett tydligare och mer effektivt system.

Redan nu slår man fast att Centrum för flexibelt lärande upphör som egen myndighet från och med 1 juli 2008. Myndigheten för skolutveckling, som för några år sedan bröts loss ur Skolverket, går samma väg. I stället övertas dessa uppgifter av Skolverket.

Vidare ska Specialskolemyndigheten och Specialpedagogiska institutet slås samman till en myndighet. Övriga myndigheter som ingår i översynen är Skolverket, Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning, Sameskolstyrelsen och Skolväsendets överklagandenämnd.

Lisbeth Nylund är ordförande för ST inom utbildning och själv anställd på Centrum för flexibelt lärande, som bildades 2002.

– Vad ska man säga? Det är ungefär vad vi väntade, att vi skulle upphöra som myndighet, säger hon.

ST-avdelningen har även medlemmar inom Specialskolemyndigheten och Specialpedagogiska institutet.

– Det är mycket troligt att stödfunktioner slås samman till centralare enheter, säger Lisbeth Nylund. Och därmed finns en risk för minskning av personal. Naturligtvis är man orolig för medlemmarna. Men det är lite oklart än. Utredningen är ju inte gjord.

Utredningen ska ledas av Hans Forssell, tidigare direktör för Verket för Högskoleservice.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA