Skogsstyrelsens gd: "Jag är överrumplad"

SKOGSSTYRELSEN2017-03-28

Skogsstyrelsen pausar inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Beskedet har mött starka reaktioner från naturorganisationer – och nu även ST. ”Vi är kritiska till bristen på samverkan”, säger Royne Andersson, ordförande för ST inom Skogsstyrelsen.

Av:  Emmeli Nilsson

Den nionde mars skrev Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist på DN Debatt att myndigheten beslutat sig för att pausa inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Nyckelbiotoper är skogsområden med extra höga naturvärden. Enligt Skogsstyrelsen är metoden för inventering av nyckelbiotoper utvecklad för skogar i södra och mellersta Sverige, medan nordvästra Sverige skiljer ut sig. Därför är det svårt att tillämpa nyckelbiotopbegreppet där, enligt debattartikeln.

” (…) i praktiken har en klassificering som nyckelbiotop blivit liktydigt med stopp för avverkning. Det var aldrig syftet när begreppet lanserades”, skriver Herman Sundqvist i debattartikeln, där han förklarar att en paus behövs för att utveckla ett långsiktigt arbetssätt.

Skogsstyrelsens beslut möttes av stark kritik från bland annat Naturskyddsföreningen och Greenpeace. ”Myndighetens beslut slår mot flera av de svenska miljömålen, och underminerar regeringens ambition om att skyddsvärda skogar inte ska avverkas”, skrev Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl i en replik.

Enligt uppgifter till Publikt är även ST inom Skogsstyrelsen kritiskt mot myndighetens agerande, och anser att pausen i nyckelbiotopsinventeringen bör avslutas så snart som möjligt. Beslutet riskerar att minska allmänhetens förtroende för Skogsstyrelsen och underminera rollen som auktoritet på området, anser ST, som också är mycket kritiskt till myndighetens brist på samverkan i frågan.

Royne Andersson som är ordförande för ST inom Skogsstyrelsen vill fokusera på att lösa frågan internt med arbetsgivaren, men säger till Publikt att myndigheten inte följt samverkansavtalet.

– Beslutet om paus fördes fram på DN Debatt, och det är väl ingen hemlighet att vi är kritiska till bristen på samverkan i det fallet. Skogsstyrelsen följde inte det lokala samverkansavtalet. Nu jobbar vi för att förbättra samverkan och se över vilka arbetsformer vi ska ha framöver.

Enligt Royne Andersson har frågan fått mycket stora proportioner i Skogsstyrelsen.

– Det är den största fråga jag varit med om under min tid här. Att ta paus är verkligen ett ovanligt grepp.

Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist står fast vid uppfattningen att en paus är rätt väg att gå. Inventeringen av nyckelbiotoper är inget myndighetsuppdrag Skogsstyrelsen har, utan ett självvalt arbetssätt. Finns det oklarheter kring hur man ska avgränsa och identifiera så kan det behövas en paus, anser han.

Frågan har diskuterats inom den centrala samverkansgruppen på myndigheten, men själva beslutet och förberedelserna för det borde hanterats på ett annat sätt, enligt Herman Sundqvist.

– Jag är överrumplad över att det blivit så starka reaktioner. Det är bara att säga som det är – vi underskattade hur känslig den här frågan är.

Herman Sundqvist värdesätter den lokala dialogen med facket.

– Jag tycker samverkansavtalet är viktigt, och har ingen anledning att göra avsteg från det. Men här gick vi bort oss.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Samverkan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA