Skogsstyrelsen startade för tidigt

EU2008-01-11

Skogsstyrelsens Landsbygdsprogram har havererat och måste startas om. Annars finns risk för att EU kräver pengarna tillbaka.

Skogsstyrelsen var inte införstådd med hur noggrann redovisning EU skulle kräva när det nya bidragsprogrammet förbereddes:

– Vi gjorde en felbedömning och det får jag ta på mig ansvaret för, säger generaldirektör Göran Enander.

Skogsstyrelsen beslutade redan i februari 2007 om reglerna för EUs nya landsbygdsprogram, långt innan EU meddelat det slutliga regelverket. Ansökningstiden för den första omgången i programmet gick ut i maj.

Först efter sommaren kom det slutliga regelverket från EU – och nu har styrelsen beslutat att göra en omstart.

– Vi försökte spara tid genom att gå ut med ansökan innan EU-beslutet. Sedan konstaterade vi kvalitetsbrister och tog in en konsult i början av oktober, säger generaldirektör Göran Enander.

Några veckor senare kunde man konstatera att hela projektet måste göras om från början.

– Vi underskattade komplexiteten i det hela, säger Göran Enander, som också anser att Jordbruksverket, som är ansvarig myndighet för Landsbygdsprojektet, har gett otydliga signaler under resans gång.

En viktig anledning till att Skogsstyrelsen nu börjar om från början är risken att EU skulle kunna kräva tillbaka utbetalade bidrag med den modell myndigheten planerat för. I och med att regelverket nu förtydligas räknar Skogsstyrelsen med att ändå kunna utnyttja hela den anslagsram som står till Sveriges förfogande för perioden fram till år 2013, även om det blir med en viss fördröjning.

– Risken att förlora pengar hade varit större om vi hade tuffat på. Vi ska försöka ge besked till dem som sökt bidrag i slutet av mars, säger Göran Enander.

Det stöd skogsägare kan få genom programmet handlar om att plantera ädellövskog och om kompetensutveckling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA