Skarp kritik mot Sverige

AMNESTY2004-05-27

Sverige får skarp kritik för att ha utlämnat två asylsökande egyptier till Egypten 2001. Det framgår av Amnestys årsrapport för 2004.

Sverige kritiseras åter för hur man hanterat fallet med de två egyptierna Muhammad Muhammad Duleiman Ibrahim El-Zari och Ahmed Hussein Mustafa Kamil Agiza. I samband med att de avvisades från Sverige den 18 december 2001 hade den svenska regeringen fått garantier för att de skulle skyddas mot tortyr och få en rättvis rättegång.

Så blev det inte. Amnesty uppmanar den svenska regeringen att inte avvisa någon till länder där han eller hon riskerar att utsättas för tortyr.

Dessutom kritiserar Amnesty förhållandena på vissa svenska fängelser. Detta har man även framfört i en rapport från den Europeiska tortyrkommittén som besökte Sverige 2003.

Men Amnestys årsrapport från 2004 innehåller mycket annan dyster läsning.

Förutom att attacker från grupper som al’Quaida fördöms – till exempel bomberna i Madrid i mars i år och mot FNs högkvarter i Irak förra året – kritiseras vissa regeringars reaktioner.

Amnesty konstaterar att regeringarna i sin jakt på säkerhet ”tappat kompassen och gett avkall på de mänskliga rättigheterna”. De bryter mot internationella fördrag och underminerar världssamfundets möjligheter att agera, skriver Amnesty.

Lite statistik:

Under 2003 genomfördes utomrättsliga avrättningar i 47 länder, människor fördes bort och ”försvann” i 28 länder, tortyr förekom i 132 länder, godtyckliga arresteringar utan åtal eller rättegång förekom i 58 länder, dödsstraff utdömdes i 63 länder, fångar avrättades i 28 länder, väpnade grupper begick övergrepp och mord i 34 länder…

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA