Magnus Walestad är kritisk till hur regeringen hanterat beslutet om flytten: »Nu skapas oro och otrygghet«, säger han.
Bild: Casper Hedberg
Magnus Walestad är kritisk till hur regeringen hanterat beslutet om flytten: »Nu skapas oro och otrygghet«, säger han.

Skarp kritik mot SCBs Örebroflytt

SCB2017-05-09

Regeringen har beslutat att delar av Statistiska centralbyrån i Stockholm ska flyttas till Örebro. Exakt hur många anställda som berörs är ännu oklart. Beslutet tar varken hänsyn till verksamheten eller medarbetarna, säger Magnus Walestad, STs vice ordförande inom SCB.

Statistiska centralbyrån, SCB, har kontor både i Stockholm och Örebro. Nu har regeringen beslutat att omlokalisera delar av kontoret i Stockholm till Örebro.

SCB ska ha sitt »säte och myndighetens stabs- och stödfunktioner i huvudsak« placerade i Örebro, enligt uppdraget från regeringen.

Flytten ska vara genomförd 30 april 2018. Exakt vilka enheter som avses är oklart, men personalen kommer att få besked tidigare än så, säger SCBs vikarierande generaldirektör Helen Stoye till Publikt.

– Vi arbetar just nu med att identifiera delar i verksamheten som kan omlokaliseras. Besked till berörda medarbetare kommer att lämnas senast 22 maj.

Myndigheten har också regeringens uppdrag att analysera vilka andra verksamheter som kan flyttas från Stockholm till Örebro. Det uppdraget ska redovisas senast 31 maj 2018.

För de anställda på SCB var regeringens besked oväntat. Magnus Walestad, vice ordförande för ST inom SCB, är irriterad.

– Det är inte diskuterat med oss. Det hade kunnat hanteras på annat sätt, exempelvis genom en successiv överföring av verksamhet till Örebro. Nu skapas oro och otrygghet eftersom vi inte vet vilka som kommer att beröras.

Han tycker också att det är konstigt att regeringen inte behöver följa arbetsmiljölagen och göra en konsekvensanalys innan ett sådant här beslut tas.

– Dessutom riskerar myndigheten att tappa kompetens under tiden som det är ett så ovisst läge. Det är ju inte konstigt om folk ser sig om efter andra säkrare jobb under det kommande året.

STs förbundsordförande Britta Lejon är mycket kritisk till hur regeringen hittills hanterat processen.

– Det är inte bra skött. Det skapar oro och ett osäkert läge för alla anställda.

Hon tycker inte att myndigheten ges några bra förutsättningar.

– De skickar inte med några pengar och det är en snäv tidsplan, men de kräver bibehållen kvalitet. Sedan har myndigheten inte heller en ordinarie generaldirektör.

Britta Lejon menar att risken är stor att myndigheten måste dra ned på antalet anställda för att klara ekvationen.

– Regeringen har bestämt att det ska bli så här, men tar inte ansvar utan överlåter det till myndigheten, säger hon.

När civilminister Ardalan Shekarabi, S, berättade om beslutet underströk han vikten av att få en bättre spridning av de statliga jobben.

»Det här är ett viktigt steg. Den statliga närvaron ska hålla ihop Sverige, inte splittra det«, sade han i en film på Facebook.

SCB har omkring 550 anställda i Stockholm.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA