Skarp kritik mot Polisens förmåga att styra sin it-verksamhet
Internrevisionen riktar efter en granskning fem allvarliga anmärkningar mot Polismyndighetens förmåga att styra och leda it-verksamheten samt att identifiera, beskriva, kommunicera och prioritera it-behov.
Polisens internrevision påtalar att det i stor utsträckning saknas strategisk styrning och ledning av it-verksamheten. Enligt rapporten innehåller myndighetens strategi och strategiska verksamhetsplan få mål och aktiviteter som direkt avser it-verksamheten. Kopplingen mellan myndighetens strategiska mål och aktiviteter och it-avdelningens strategiska inriktning är också svag.
I rapporten riktar internrevisionen fem anmärkningar på viktiga punkter mot hur it-verksamheten hanteras inom myndigheten, Tre av anmärkningarna ligger på den högsta nivån ”Mycket väsentlig brist” och är rödmarkerade i rapporten. De två andra anmärkningarna gäller ”Väsentlig brist”. Internrevisionen ger myndigheten fem rekommendationer utifrån anmärkningarna.
En mycket väsentlig brist är att it-strategiska frågor enligt rapporten inte är föremål för diskussion eller prioritering i nationella strategiska ledningsgruppen, som består av rikspolischefen, biträdande rikspolischefen, stabschefen, regionpolischeferna och avdelningscheferna (utom chefen för avdelningen för särskilda utredningar). Gruppen följer inte heller upp it-verksamhetens strategiska inriktning eller aktiviteter. Också på avdelningsnivå bedöms den strategiska styrningen och ledningen svag.
Den första rekommendationen är därför att myndigheten skapar bättre förutsättningar för ledningens strategiska it-styrning och ledning. Strategidokumenten föreslås innehålla övergripande strategisk inriktning för it-verksamheten med tydliga och uppföljningsbara mål samt att det på myndighetsnivå sker en övergripande prioritering av it-utvecklingsbehov.
En annan mycket väsentlig brist rör it-avdelningen. Internrevisionen rekommenderar att it-avdelningen bland annat tydliggör sin strategiska inriktning och sina mål, liksom att planeringsdokumenten utvecklas för att ge myndighetsledningen överskådlig helhetsbild av it-utvecklingen inom myndigheten.
Den tredje mycket väsentliga bristen utmynnar i rekommendationen att ekonomiavdelningen ska säkerställa en tillräcklig kvalitetssäkring av it-avdelningens riskportfölj. ”Konsekvenserna om rekommendationen inte följs är att det finns risk för att myndighetsledningen inte har en fullständig bild av de väsentliga riskerna inom Polismyndigheten”, skriver internrevisorerna.
Även Polismyndighetens förmåga att identifiera, beskriva, kommunicera, prioritera och kravställa verksamhetens behov av it-lösningar behöver enligt rapporten bli bättre. Den bedömningen grundar sig i att de brister revisionen påtalar i arbetet med att fånga upp, prioritera och kravställa it-utvecklingsbehov, samt bristande analys av behovens potentiella nytta och effekt. Internrevisionen saknar också en myndighetsgemensam övergripande prioritering av it-utveckling som kopplad till it-avdelningens resurstilldelning.
Internrevisionen rekommenderar också att processägare och verksamhetsansvariga ser till att det finns en ändamålsenlig process i respektive organisation för insamling och hantering av it-utvecklingsbehov.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.