Skarp kritik mot a-kassor
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, riktar skarp kritik mot både länsarbetsnämnderna och a-kassorna för bristande hantering av ersättning till deltidsarbetslösa.
Bara 3 av 21 länsarbetsnämnder lämnar rutinmässigt över underlag till a-kassorna för prövning av ersättningsrätten. Och därför gör de flesta a-kassor inte den prövning som bestämmelserna kräver.
”Statliga myndigheter är skyldiga att fullfölja de uppgifter som följer av föreskrifter i en förordning. IAF konstaterar vidare att flertalet länsarbetsnämnder tydligen inte heller känner till de föreskrifter Ams utfärdat”, skriver IAF.
Det är inte heller godtagbart att a-kassorna avstår från att göra sin prövning därför att de inte får underlaget. I så fall får man se till att skaffa sig underlag, menar IAF.
Under 2005 betalades 8,3 miljarder kronor i a-kassa till personer som var deltidsarbetslösa. Det motsvarar en fjärdedel av all a-kasseersättning. Kvinnor är kraftigt överrepresenterade bland dem som får a-kassa samtidigt som de jobbar deltid. Varannan kvinna med a-kassa arbetar deltid. Totalt jobbar 40 procent av alla som söker arbete genom arbetsförmedlingen deltid eller på timmar.
Den som jobbar deltid har rätt att stämpla upp till heltid under en begränsad period. Efter 300 dagar får man antingen lämna deltidsanställningen och behålla sin a-kassa, eller avstå från den. Enligt IAFs statistik är det mer än fyra av fem som väljer att fortsätta arbeta deltid utan a-kassa.
Den som jobbar deltid med a-kassa ska vara beredd att ta ett heltidsarbete. IAF kritiserar också arbetsförmedlingen för att inte vara tillräckligt aktiv att anvisa arbeten till dem som stämplar på deltid:
”Den stora skillnaden i anvisningsgrad mellan arbetslösa och deltidsarbetslösa är anmärkningsvärd”, skriver IAF.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.