Skarp kritik mot Försäkringskassan

JO2006-04-10

Försäkringskassan i Norrbotten får skarp kritik av JO, sedan en sjukskriven kvinna fått vänta i tre år på en rehabiliteringsutredning. Stor belastning är ingen ursäkt, skriver JO.

Den 13 augusti 2001 blev kvinnan sjukskriven av sin läkare. I september 2004 kallades hon till sitt första och hittills enda rehabiliteringsmöte på Försäkringskassan. Ändå skickade hennes behandlande läkare vid flera tillfällen uppmaningar till kassan att ta intitiativ till rehabilitering.

Chefen för lokalkontoret håller med om att det inte är tillfredsställande att det gått så lång tid. Hans förklaring är den stora arbetsbelastningen.

Den första personliga kontakten med en handläggare på Försäkringskassan fick den sjukskrivna kvinnan i maj 2004, då denne ringde upp och berättade att man övervägde att sätta ner hennes sjukpenning till hälften. Och i augusti fattades ett beslut att sätta ner sjukpenningen till tre fjärdedelar.

När hon begärde omprövning av det beslutet dröjde det nio månader innan hon fick ett svar.

”Som skäl måste jag återigen tyvärr konstatera att den höga arbetsbelastningen i förhållande till de resurser som finns, har gjort att det tagit lång tid innan beslut har kunnat utfärdas”, förklarar kontorschefen.

Sedan den sjukskrivna kvinnan fått omprövningsbeslutet har hon överklagat och fått rätt i länsrätten.

JO konstaterar att lagen säger att omprövning ska ske inom sex veckor från att begäran har kommit in:

”Den enskilde måste ha möjlighet att inom en rimlig tid få sin sak prövad av domstol och det är därför av stor vikt att kassan driver ärendet framåt och omprövar ärendet inom en godtagbar tid”, skriver JO Cecilia Nordenfelt.

”Det är helt oacceptabelt att kassan inte avslutade handläggningen av omprövningsärendet snabbare än vad som blev fallet. Försäkringskassan förtjänar allvarlig kritik för sin handläggning i detta avseende”, skriver JO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA