Skär ned i lugnare takt

REGERINGSKANSLIET2011-01-12

Neddragningarna i Regeringskansliet kommer att genomföras över tre år, en långsammare takt än tidigare väntat. Om det blir uppsägningar är fortfarande oklart, men risken har minskat.

Den samlade oppositionen drog före jul ned anslaget till Regeringskansliet för 2011 med 300 miljoner kronor. I debatten påpekade företrädare för oppositionen att regeringen skulle kunna använda det stora anslagssparandet från tidigare år för att minska effekterna av nedskärningen, ett förslag som de borgerliga avfärdade. Anslagssparandet är främst till för oförutsedda utgifter, inget man ska driva verksamhet på, sade Per Bill (m) i riksdagsdebatten.

Men nu har regeringen bestämt sig för att använda anslagssparandet för att bromsa takten i neddragningen, och genomföra den på tre år i stället för ett. Det är bra, tycker Per Hellman, STs avdelningsordförande i Regeringskansliet.

– Blir det en lägre takt ser det ändå ganska bra ut, förutsatt att inte anslagen sänks ännu mer nästa år.

Redan före jul införde Regeringskansliet anställningsstopp. Den åtgärden tillsammans med pensioneringar och andra naturliga avgångar under tre år innebär att risken för uppsägningar har minskat, bedömer Per Hellman.

Men facken har invändningar mot hur anställningsstoppet utformats. Den särskilda prövning som ska ske när en tjänst trots stoppet måste tillsättas gäller inte vid förlängning av tidsbegränsade anställningar.

– Det blockerar möjligheter till omplaceringar, säger Per Hellman.

Beslutet att lägga ned de svenska ambassaderna i Buenos Aires, Bryssel, Hanoi, Kuala Lumpur och Luanda under 2011 kvarstår.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA