Sjuktalen fortsätter att öka

SJUKSKRIVNINGAR2015-05-26

Det så kallade sjukpenningtalet fortsätter att öka. Sedan april 2014 har antalet genomsnittliga sjukdagar ökat från 8,66 till 9,81 dagar i april 2015. Det framgår av Försäkringskassans senaste statistik.

Sjukpenningtalet är Försäkringskassans mått på utvecklingen av antalet sjukskrivna. Enligt myndigheten har sjukpenningtalet ökat kontinuerligt varje månad sedan 2010. I december 2010 var sjukpenningtalet på sin lägsta nivå någonsin med 6,0.

För kvinnor är sjukpenningtalet i april i år 12,78 dagar, jämfört med 6,93 dagar för män. Det betyder att i april 2015 är kvinnors sjukpenningtal 84 procent högre än männens. För kvinnor har det ökat med 1,58 dagar sedan april 2014 och för män med 0,73 dagar. I december 2010 var skillnaden mellan könen mycket mindre – 7,4 för kvinnor och 4,7 för män.

Ohälsotalet har ökat från 26,9 dagar i april 2014 till 27,6 dagar i april i år. Ohälsotalet mäter den totala sjukfrånvaron, inklusive sjukersättning, rehabiliteringspenning och aktivitetsersättning. Bland kvinnor var ohälsotalet 33,2 dagar, jämfört med 22,2 dagar för män.

”Ökningstakten har stigit något. Det beror bland annat på att fler sjukfall blir längre, ett mönster vi känner igen från tidigare uppgångar”, säger Försäkringskassans utvärderingschef Jan Larsson i ett pressmeddelande.

Båda måtten sjukpenningtalet och ohälsotalet anger antalet dagar med ersättning från Försäkringskassan i genomsnitt för samtliga försäkrade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA