Sjukfrånvaro går i arv
Ju mer sjukfrånvarande föräldrarna är under barnens uppväxt, desto mer omfattande blir barnens sjukfrånvaro i vuxenlivet. Det visar en studie från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.
ISF har på regeringens uppdrag genomfört en studie av överföring av sjukfrånvaro mellan generationerna. Resultatet visar att överföring mellan generationer finns, oavsett om sjukfrånvaronivån är hög eller låg.
Ju mer föräldrarna var sjukfrånvarande under uppväxten, desto större är sannolikheten att barnen har en omfattande sjukfrånvaro när de blir vuxna. Det gäller oberoende av yrke, utbildningsnivå, bostadsregion och andra faktorer som påverkar sjukfrånvaron. Om mamman har hög sjukfrånvaro, är risken att dottern också har en omfattande sjukfrånvaro nästan dubbelt så hög som om mamman inte har någon sjukfrånvaro. ISF drar slutsatsen att förhållanden i vuxenlivet inte kan ta bort effekten av den påverkan som sker under uppväxten.
”Den högsta genomsnittliga sjukfrånvaron har döttrar till mödrar som var sjukfrånvarande i minst ett halvår. De har 20 sjukfrånvarodagar fler än döttrar till mödrar som inte hade någon sjukfrånvaro under den studerade perioden”, kommenterar projektledaren Malin Josephson i ett pressmeddelande.
Det krävs ytterligare studier för att förstå orsakerna till överföringen av sjukfrånvaro och hur den kan påverkas, enligt ISF.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.