Sjukersättningsregler tolkas för strängt

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-10-21

Försäkringskassan har tolkat kraven för sjukersättning alltför strängt. En prejudicerande dom från Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att arbetsförmågan inte behöver vara nedsatt för livet.

En kvinnlig demensvårdare fick svåra skallskador i samband med en dykolycka för fem år sedan. Flera läkare har sedan gjort bedömningen att hon aldrig kommer att kunna arbeta mer än 50 procent. Därför har hon begärt sjukersättning – det som tidigare hette förtidspension – på halvtid, men Försäkringskassan har sagt nej, skriver LO-tidningen.

Med hjälp av ett ombud från LO-TCO Rättsskydd har hon drivit frågan till högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen. Inte heller domstolen ger kvinnan rätt, men den prejudicerande domen öppnar ändå för mildare tolkningar av lagen framöver. Domen innehåller nämligen ett resonemang om hur reglerna ska tolkas – och det kan få betydelse för framtida prövningar av rätten till sjukersättning.

Kraven för sjukersättning skärptes 1 juli 2008. Då bestämdes att arbetsförmågan ska vara nedsatt ”stadigvarande”. I praktiken har Försäkringskassan gjort strikta tolkningar av begreppet. Men i den nya domen klargör Högsta förvaltningsdomstolen att det ”varken i lagtext eller motiv (finns) stöd för att ställa upp ett krav på att nedsättningen ska kvarstå livslångt eller fram till pensionsåldern”.

Också vad gäller synen på rehabilitering gör Högsta förvaltningsdomstolen en mindre sträng tolkning än Försäkringskassan. Enligt domen så räcker det att man bedömer att rehabilitering inte kommer att förbättra arbetsförmågan – men rehabiliteringsåtgärderna behöver inte ha satts in.

Förbundsjurist Philip Eldon på LO-TCO Rättsskydd, som har varit ombud för kvinnan, säger till LO-tidningen att han tror att domen kommer att få stor betydelse för framtida prövningar av rätten till sjukersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA