Sjuka tvingas leva på socialbidrag

SJUKFÖRSÄKRING2011-01-14

Den grupp som är långvarigt beroende av socialbidrag fylls nu på av sjuka som inte längre kan få ersättning från sjukförsäkringen, rapporterar LO-tidningen.

Sveriges Kommuner och Landsting arbetar med en kartläggning av de sjuka som måste leva på socialbidrag. Den ska redovisas i februari och ge en klarare bild av två grupper: dels de långvarigt sjuka som saknar sjukpenninggrundande inkomst, och därför inte kan få sjukpenning, dels de personer som har haft ersättning från sjukförsäkringen, men inte får det längre på grund av de nya tidsgränserna och den striktare bedömningen av arbetsförmågan.

I tre kommuner – Borlänge, Halmstad och Hässleholm – går socialsekreterare nu igenom statistik om de båda grupperna, och redan nu tonar en mörk bild fram, rapporterar LO-tidningen.

– En provkarta på elände, sammanfattar socialsekreterare Margareta Ridderstedt, som arbetar med genomgången i Borlänge.

Den första gruppen, som saknar sjukpenninggrundande inkomst, utgör uppskattningsvis 20 procent av alla som får socialbidrag. Här finns till exempel personer med medfödda funktionshinder och långvarigt sjuka utlandsfödda som aldrig har tagit sig in på arbetsmarknaden. En del har haft socialbidrag i över tio år.

Enligt genomgången hänvisas nu ytterligare många människor till socialbidrag: personer som aldrig har haft ett vanligt arbete, utan på sin höjd varit i så kallad daglig sysselsättning i kommunens regi. Här finns också psykotiska personer, exempelvis manodepressiva och schizofrena, cancersjuka och diabetiker.

– De här personerna ser ut att bli kvar hos oss. Jag förstår inte hur de ansvariga har tänkt, säger Margareta Ridderstedt till LO-tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA