Annons:

Sjöfartsverket planerar stora nedskärningar

SJÖFARTSVERKET2025-03-10

Sjöfartsverket aviserar omfattande nedskärningar om regeringen inte skjuter till mer pengar. Åtgärderna innefattar nedläggning av helikopterbaser, minskad isbrytning och en kraftigt reducerad administration. ”Vi står inte bakom det här inriktningsbeslutet”, säger STs avdelningsordförande Carl Cremonese till Publikt.

Sjöfartsverket redovisade förra året ett underskott på över 600 miljoner kronor efter finansiella poster. Årets budget pekar på ett ytterligare tapp på drygt 200 miljoner kronor. De neddragningar på myndigheten som nu är aktuella har redovisats för regeringen i en treårsplan.

”De beslutade åtgärderna kommer ha en direkt påverkan på såväl våra kunder som våra medarbetare. Åtgärderna är inget vi vill genomföra, men vi är i en allvarlig ekonomisk situation som gör det nödvändigt”, understryker Sjöfartsverkets generaldirektör Erik Eklund i ett pressmeddelande.

Att avyttra fartyg kommer enligt myndigheten att halvera möjligheterna till tungt farledsunderhåll och sjömätning. Med en isbrytare mindre i drift finns en risk att farleder och hamnar kommer att behöva stängas. Eftersom sjöfarten står för nio av tio transporter av svensk import och export kommer det att drabba den svenska basindustrin i norr, påpekar myndigheten.

Intäkterna för sjö- och flygräddningen motsvarar inte kostnaderna, vilket orsakar stora underskott. Enligt åtgärdsplanen kommer två av fem helikopterbaser för sjö- och flygräddning att läggas ned. Det leder till längre insatstider och innebär att flygvapnet inte kommer att kunna öva på det sätt som sker i dag.

Åtgärderna innebär också att administrationen skärs ned kraftigt, med motsvarande var tionde anställd.

Sjöfartsverket begär nu att myndighetens statliga anslag ska höjas med 250 miljoner kronor om året. Samtidigt vill myndigheten öka de avgifter som tas ut med 250 miljoner kronor.

Sjöfartsverket vill se statliga investeringar i sjöfartens infrastruktur och fartygsflotta på 35 miljarder kronor över en tioårsperiod. Det motsvarar tre procent av statens satsningar på drift och underhåll i trafiksystemen de kommande tolv åren.

”Vissa anslag har inte höjts sedan 1990-talet. Och givet den viktiga roll sjöfarten spelar för vårt näringsliv och vår beredskap tycker jag att tre procent av de totala kostnaderna är fullt rimligt”, kommenterar Erik Eklund myndighetens önskemål.

ST motsätter sig åtgärdsplanen och facket har förklarat sig oenigt, berättar Sjöfartsverkets avdelningsordförande Carl Cremonese.

– Vi känner inte till alla detaljer, och jag vill inte säga så mycket innan jag vet mer. Men vi står inte bakom det här inriktningsbeslutet och är oeniga. Om det här skulle gå vidare får det en stor samhällspåverkan, säger han till Publikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA