Sjöfartsverket anlitar anställdas bolag

SJÖFARTSVERKET2017-04-24

Oanmälda bisysslor, stora betalningar till bolag där personal är involverad och känsliga direktupphandlingar utan skriftligt avtal. Riksrevisionens granskning av Sjöfartsverket visar på flera brister.

Av:  Emmeli Nilsson

När Riksrevisionen granskade Sjöfartsverkets hantering av bisysslor inom helikopter- och lotsverksamheten under 2016 upptäcktes totalt 130 bisysslor. 53 av dem kan vara inom samma områden som de anställda jobbar med på Sjöfartsverket, enligt revisionsrapporten som kom i början av april. Bara 16 av de totalt 130 bisysslorna hade anmälts till prövning.

Enligt Sjöfartsverkets interna riktlinje har chefer en utökad skyldighet att anmäla bisysslor. Men Riksrevisionens granskning visade att nio chefer inte hade anmält bisysslor i enlighet med riktlinjen.

Sjöfartsverket har också anlitat fem bolag där den egna personalen har engagemang. Inte i något av fallen har verket dokumenterat risker som är förknippade med detta, enligt Riksrevisionen.

Ett bolag som Sjöfartsverket anlitat för omkring 3,5 miljoner kronor per år ägs av en anställd. Bolaget verkar inom samma verksamhetsområde som den anställde tidigare arbetat med på Sjöfartsverket. Verket har bland annat direktupphandlat bränsle av bolaget, vilket Riksrevisionen bedömer som olämpligt med tanke på närståenderelationen mellan bolaget och den anställde på Sjöfartsverket. Direktupphandlingen gjordes dessutom utan något skriftligt avtal.

Riksrevisionen noterar i övrigt att Sjöfartsverket har bristande rutiner när det gäller bränslehantering, hantering av löner och övertid inom helikopterverksamheten och prissättning inom verkets uppdragsfinansierade verksamhet. Senast 19 maj vill Riksrevisionen ha information från Sjöfartsverket med anledning av bristerna.

Otillåtna bisysslor

Bisysslor är jobb eller verksamhet som en medarbetare har utöver sin vanliga tjänst. Enligt lagen om offentlig anställning är det inte tillåtet med bisysslor som kan skada myndighetens förtroende, hindra arbetstagaren i arbetet eller konkurrera med myndighetens affärs- eller uppdragsverksamhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Riksrevisionen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA