SJ gör sig av med 130 tjänster
SJ ska effektivisera sin verksamhet, vilket kan innebära att 130 till 140 anställda inom administrationen kan förlora sina jobb.
Det är minskade biljettintäkter som är orsak till besparingarna. De två affärsdivisionerna, en för fjärrtrafik och en för regionaltrafik ska läggas ihop till en division. Därutöver görs en del andra rationaliseringar inom administrationen.
– Informationen kom som en chock för många anställda, säger STs avdelningsordförande vid SJ, Leif Fagerström.
Det var inte mer än 11 månader sedan den förra omorganisationen och det är svårt att förstå varför inte den här åtgärden genomfördes då, menar han.
Enligt Leif Fagerström vill SJ lysa ut alla administrativa tjänster i den nya organisationen. De som då inte får jobben blir övertaliga och riskerar att sägas upp.
– Men vi har knappt påbörjat förhandlingarna. Vi kommer bland annat att inleda diskussioner om ett omställningspaket, säger Leif Fagerström.
I förra veckan kom också ett besked om att SJ överlåter trafiken i Bergslagen till Tågkompaniet, som SJ ingått ett samarbete med. Ett hundratal lokförare och tågpersonal kommer att erbjudas jobb inom Tågkompaniet.
– För oss är det viktigt att lösa pensionsfrågan och semesterfrågan, säger Leif Fagerström. Men pensionsfrågan är det inte arbetsgivaren utan staten som förfogar över.
Idag har merparten av de SJ-anställda som berörs i Bergslagen 34 dagars semester och en pensionsålder på 60 år.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.