
SiS kontor blir aktivitetsbaserat
Statens institutionsstyrelses huvudkontor har flyttat in i nya lokaler i Solna. ST inom SiS är kritiska till att kontoret är aktivitetsbaserat. Majoriteten av medarbetarna arbetar dock på distans och får därför vänta med att testa de nya lokalerna.
När Statens institutionsstyrelse, SiS, invigde det nya huvudkontoret i Solna businesspark 15 december ekade lokalerna tomma. På grund av pandemin var invigningen digital och medarbetarna fick beskåda sin nya arbetsplats via skärmar hemifrån.
– Det såg ljust och fräscht ut, säger Jenny Kingstedt, som är STs arbetsplatsombud på SiS huvudkontor.
När flytten började planeras för ett år sedan stod det klart att ledningen på grund av ekonomiska skäl ville ha ett aktivitetsbaserat kontor, där medarbetarna inte har några fasta platser utan förväntas arbeta i den del av lokalen som är bäst lämpad för stundens arbetsuppgift.
– Vi inom ST har varit emot det aktivitetsbaserade hela tiden. Vi vet att flera andra myndigheter varit missnöjda med den lösningen och att vissa till och med bytt tillbaka till mer traditionella lösningar. Vi hävdar också att det finns undersökningar som visar att arbetsmiljön upplevs sämre i aktivitetsbaserade lokaler än i till exempel ett öppet kontorslandskap, säger Jenny Kingstedt.
Men enligt henne var arbetsgivaren av en annan uppfattning på den punkten.
– Nu blev det så här och vi får se hur det går. Inställningen bland medarbetarna varierar. Vi ska ha en utvärdering så småningom, men vi får se när den blir eftersom vi måste hinna vara där ett tag innan vi kan utvärdera det.
Det nya geografiska läget är medarbetarna däremot generellt nöjda med. Trots att de lämnar Kungsholmen i centrala Stockholm.
– Många upplever att kommunikationerna till nya kontoret i Solna är bra oavsett vilket håll man kommer ifrån jämfört med det förra kontoret.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Det vore mycket intressant och veta vilka undersökningar hon refererar till som visar att arbetsmiljön skulle var bättre i öppna kontorslandskap än i aktivitetsbaserade kontor(felaktigt begrepp, det finns kontor som stödjer det aktivitetsbaserade arbetssättet)?
Likaså vilka myndigheter som varit missnöjda och gått tillbaka till traditionella lösningar?