På de fyra institutionerna har de som jobbat över på sina fridagar bara fått betalt för enkel övertid. Det betyder att en behandlingsassistent som tjänar medianlönen på 27 200 kronor i månaden har fått runt 90 kronor för lite per arbetad övertidstimme.
Bild: Mostphotos
På de fyra institutionerna har de som jobbat över på sina fridagar bara fått betalt för enkel övertid. Det betyder att en behandlingsassistent som tjänar medianlönen på 27 200 kronor i månaden har fått runt 90 kronor för lite per arbetad övertidstimme.

SiS-anställda fick för lite övertidslön – i flera år

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2019-11-06

Statens institutionsstyrelse, SiS, har betalat ut fel ersättning för övertid på minst fyra ungdomshem. För vissa anställda kan det ha blivit fel under mer än två år tillbaka i tiden. ”Arbetsgivaren tittar nu på hur mycket pengar det handlar om”, säger Jenny Kingstedt, ledamot i STs avdelningsstyrelse, till Publikt.

Heltidsanställda behandlingsassistenter inom Statens institutionsstyrelse, SiS, som blir inringda för övertid när de är lediga har enligt kollektivavtalet rätt till så kallad kvalificerad övertidsersättning.

Nyligen upptäckte dock facket att arbetsgivaren bara har betalat ut så kallad enkel övertidsersättning vid fyra olika ungdomshem runt om i landet. Det handlar om Bergsmansgården utanför Örebro, Johannisberg i Kalix, Sundbo i Fagersta och Långanäs i Eksjö.

ST kallade till förhandling med hänvisning till kollektivavtalet, och begärde att rätt ersättning samt en retroaktiv övertidsersättning ska betalas ut till de berörda medlemmarna.

– Förhandlingarna gick ganska snabbt, eftersom det bara var för arbetsgivaren att helt enkelt säga att de har gjort fel här, säger Jenny Kingstedt, ledamot i STs avdelningsstyrelse och ordförande inom sektion öst till Publikt.

Det finns två olika typer av ledighet för personal inom SiS med oregelbunden arbetstid, fridagspass respektive fridagar. Den förstnämnda innebär ledighet i minst 36 timmar och den senare i ungefär 24 timmar.

Kvalificerad övertidsersättning ska utgå för den som jobbar övertid under någon av dessa ledighetstyper. Men på de fyra nu aktuella institutionerna har de som jobbat över på sina fridagar endast fått betalt för enkel övertid.

Det betyder att en anställd som tjänar 27 200 kronor i månaden, vilket är nuvarande medianlön inom myndigheten, har fått omkring 90 kronor för lite per arbetad övertidstimme.

Hur många medlemmar som har fått fel lön, och hur mycket pengar det handlar om, är än så länge oklart. I vissa fall kan ersättningarna ha blivit fel under mer än två års tid, säger Jenny Kingstedt.

På de fyra ungdomshemmen finns ungefär 130 tillsvidareanställda ST-medlemmar. Alla har inte jobbat övertid och vissa har jobbat betydligt mer övertid än andra, enligt henne.

– Vi har väldigt mycket övertid i hela myndigheten eftersom det är så svårt att hitta personal. Så det kan handla om en hel del, säger Jenny Kingstedt.

Ett par institutioner ytterligare har hört av sig till facket med misstankar om att övertidsersättning har blivit fel. Jenny Kingstedt tror att det kan röra sig om felaktiga utbetalningar på betydligt fler än fyra ställen.

– Den som misstänker att de fått fel lön bör höra av sig till facket, säger hon.

Från arbetsgivarhåll har man ännu inte svar på hur många anställda som har drabbats, enligt Jenny Engfors, HR-partner på SiS i verksamhetsområde norr som tre av de fyra nu aktuella ungdomshemmen tillhör.

– Jag skulle säga att det här handlar om chefer som har tolkat villkorsavtalet fel, säger hon till Publikt.

Cheferna har nu fått i uppdrag att reda ut hur många som har fått fel lön, och hur mycket pengar det handlar om. Det ska redovisas senast 15 december.

Därefter kommer de anställda som är berörda att få retroaktivt betalt, enligt Jenny Engfors.

Hur ska ni undvika att det blir fel i framtiden?

– Den mänskliga faktorn kan vi aldrig garantera men cheferna har nu den här informationen, så vi ska inte tro att något sådant här händer igen, säger Jenny Engfors.

Jenny Kingstedt, ST inom SiS.
Bild: Privat
Jenny Kingstedt, ST inom SiS.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA