Sen insats för arbetslösa unga
Arbetsförmedlingens insatser för arbetslösa unga är otillräckliga. Det anser Riksrevisionen efter en omfattande granskning.
Arbetsförmedlingens uppgift är att matcha arbetssökande mot arbetsgivare och prioritera dem som står långt från arbetsmarknaden, konstaterar Riksrevisionen. Arbetslösa unga har särskilt stort behov av stöd och behöver tidigt få hjälp att söka arbete. Men Arbetsförmedlingens insatser dröjer för länge. Huvuddelen av myndighetens insatser sätts in först när en ungdom har varit arbetslös i tre-fyra månader.
Arbetsförmedlingen prioriterar inte att ge tips om arbete eller praktik, och det stöd som ges leder inte till att ungdomarna är tillräckligt aktiva med att söka arbete eller delta i planerade aktiviteter, anser Riksrevisionen. Tre av fyra arbetsförmedlare säger till Riksrevisionen att de inte har tillräcklig tid för arbetsgivarkontakter.
”Ungdomar vill i första hand få hjälp med att få in en fot på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen bör utveckla sitt individuella stöd och ge konkreta kontakter med arbetsgivare till varje arbetslös ungdom redan i ett tidigt skede av arbetslösheten”, säger riksrevisor Gudrun Antemar i ett pressmeddelande.
För att förbättra möjligheterna att ge ungdomar aktivt stöd bör Arbetsförmedlingen erbjuda individuella matchningsinsatser tidigt under inskrivningsperioden, anser Riksrevisionen. Det förutsätter att arbetsförmedlarnas möjlighet till arbetsgivarkontakter prioriteras, så att de får större möjligheter att arbeta med individuell matchning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.