Satsning på digitala myndigheter

STATSFÖRVALTNING2015-10-29

”Digitalt först” är slogan för en satsning för att digitalisera de svenska myndigheterna. Projektet presenteras av IT-minister Mehmet Kaplan, MP, och Lena Micko, S, ordförande i SKL, i en gemensam debattartikel.

Stat, landsting och kommuner ska jobba smartare för att skapa en samverkande och innovativ offentlig förvaltning, skriver Mehmet Kaplan och Lena Micko i Svenska Dagbladet:

”Digitalt först innebär att digitala tjänster ska, när det är möjligt och relevant, vara förstahandsval i den offentliga sektorns kontakter med dem som bor i Sverige, med organisationer och med företag. En digitalisering av det offentliga Sverige skapar, bland annat, förutsättningar för ett mer klimatsmart samhälle, fler jobb och snabbare planprocesser för fler bostäder.”

Förutsättningen är ett nära samarbete mellan stat, kommun och landsting. I dag utvecklar myndigheter egna isolerade komponenter och digitala tjänster. Det är varken effektivt eller hållbart, tycker de två. Det som utvecklas i en myndighet ska kunna återanvändas i en annan.

Regeringen och SKL ska ta fram en gemensam plan för Digitalt först. En särskild rådgivande grupp ska tillsättas för att bistå i arbetet med att digitalisera den offentliga sektorn. I gruppen ska företrädare från regering, myndigheter, kommuner och landsting identifiera och diskutera de utmaningar samhället står inför.

”Sverige är och ska fortsätta vara en världsledande it-nation. En digitalisering av det offentliga Sverige skapar förutsättningar för ett mer klimatsmart samhälle, möjligheter för fler jobb, snabbare planprocesser för fler bostäder och en mer effektiv förvaltning. För att tillvarata dessa samhällsvinster måste vi tänka digitalt först”, skriver Mehmet Kaplan och Lena Micko.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA