Sänkta anslag hotar museers verksamhet

MUSEER2005-11-08

Sänkt anslag i kombination med fri entré kan tvinga Statens museer för världskultur att lägga ned del av verksamheten. Facken har svarat med att föreslå ”sortiavgift”.

– Vi vill inte protestera mot fria entréer utan mot tilldelningen i årets budgetproposition. Den innebär 5,7 miljoner kronor mindre i anslag för 2006, säger Eva Tua Ekström, ledamot i STs avdelningsstyrelse inom Kultursektorn.

I likhet med andra statliga museer slopade Statens museer för världskultur – Östasiatiska, Medelhavsmuseet, Etnografiska museet och Världskulturmuseet – entréavgiften i år. Det har lockat en rekordpublik på 600000 besökare. Men full ersättning för det intäktsbortfallet har regeringen inte gett.

Föreslår sortiavgift

Som motreaktion har ST och Saco föreslagit att museerna skulle ta ut en ”sortiavgift” på tio kronor för att rädda verksamheten, ett förslag som väckt viss uppmärksamhet i medierna.

Men det mest akuta är inte entréavgifter utan hyreskostnaderna. Av årets budget kan utläsas att regeringen anser att de fyra museernas lokalhyror kan sänkas med nästan 5,7 miljoner kronor. Men denna uppfattning delas inte av museerna själva.

– Om budgetpropositionen går igenom klarar vi inte verksamheten utan en strukturell förändring, till exempel genom att slå samman museer, säger Marianne Dahlquist, administrativ chef vid Statens museer för världskultur. Museerna har redan nu en slimmad organisation. Vill regeringen ha museerna i befintliga lokaler så måste frågan lösas. Vi har uppvaktat bland annat Riksdagens kulturutskott men ännu har vi inte sett någon lösning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA