Sänkt skatt ska stimulera ekonomin
Regeringen skruvar i vårpropositionen ned förväntningarna på ekonomisk tillväxt. Man vill därför stimulera ekonomin med ytterligare skattesänkningar – ett tredje steg i jobbskatteavdraget.
Bedömningen nu är att BNP, bruttonationalprodukten, ökar med 2,1 procent i år och endast 1,8 procent nästa år. I förra höstens budgetproposition räknade man med 3,2 respektive 2,5 procent.
Men oron i den internationella ekonomin gör prognosen osäker. I vårpropositionen görs en alternativ kalkyl, som räknar med en fördjupad bostadslånekris i USA och en kraftig inbromsning i den amerikanska ekonomin. Det skulle leda till fallande fastighetspriser också i Sverige, och halverad tillväxt.
De försämrare framtidsutsikterna gör att regeringen vill föra en ekonomisk politik i en ”något mindre åtstramande riktning”. Bland annat förbereds nya skattesänkningar för arbetande. Den genomsnittliga skatten sänks, liksom marginalskatten för låg- och medelinkomsttagare. Uttaget av statlig inkomstskatt ska också minska.
Skattereformerna ska framför allt vara en morot till arbete för människor som är sjukskrivna eller arbetslösa, enligt vårpropositionen. Regeringens egna siffror visar visserligen att det är de mest välbeställda grupperna som vunnit mest på skatteändringarna hittills, men på sikt kommer så kallade dynamiska effekter att höja standarden för låginkomsttagare, enligt regeringen. Det betyder exempelvis att arbetslösa ökar sin inkomst när de får ett arbete.
Men fortfarande är det för få som arbetar, anser regeringen. Den öppna arbetslösheten väntas ligga kvar på över fyra procent de närmaste åren, och andelen sysselsatta väntas endast öka marginellt. Dock aviseras få förslag som påverkar arbetsmarknaden, vid sidan om skattesänkningarna. Villkoren för småföretag ska förbättras, och nya satsningar ska göras för att underlätta för invandrare att få jobb.
I budgetpropositionen tänker regeringen också lägga förslag om följande områden:
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.