Sänkt lön eller sparken
Ett 60-tal anställda riskerar att mista jobbet när Stockholms universitet lägger ut städningen på entreprenad. De som erbjuds jobb måste acceptera kraftigt sänkta löner.
Städföretagen ASP, Städvärv och ISS tar under april–maj över städningen på Stockholms universitet. ISS tar över personalen på sin del av entreprenaden, 26 personer. Men ASP och Städvärv väljer själva vilken personal de vill ha, vilket betyder att de nuvarande anställda bara kan hoppas på ett erbjudande om nytt jobb.
– 57 fasta tjänster är ifrågasatta, berättar Lasse Säll i sektionsstyrelsen för ST-ATF på Stockholms universitet.
Hur många som erbjudits ny anställning hos ASP och Städvärv vet inte Lasse Säll, men det är långtifrån alla.
– Arbetsgivaren vill välja bort människor med arbetsskador. De vill ha starka, tysta och snälla anställda, säger han. Vi och Seko träffade ASP och Städvärv för att försöka övertyga dem om att ta över personalen, men det gick inte alls.
En av dem som inte fått något erbjudande är förste lokalvårdare Rumenka Nicolic, som är 47 år och har arbetat med städning sedan 1976. Hon har tidigare varit sjukskriven för arbetsskada och arbetar nu halvtid.
– Jag har kämpat för att komma tillbaka i jobb, säger Rumenka Nicolic. Jag vill inte bli bestraffad på detta sätt. I dag var jag tvungen att stänga in mig och gråta.
Den som får ett erbjudande måste vara beredd att gå ned rejält i lön. Universitetets lönenivå har legat på 15 500–16 500 kronor i månaden. Nu får de gå in på 13 000 kronor, berättar Lasse Säll. Dessutom förlorar man tio semesterdagar och andra förmåner som fri läkarvård.
– Jag vet inte om jag skulle våga säga att den här lönen klarar jag mig inte på, säger Rumenka Nicolic. För då förlorar jag allt.
Det finns nämligen en risk med att tacka nej. Den som gör det förlorar sex månader av den annars ett år långa uppsägningstiden. Man får då inte heller stöd från Trygghetsstiftelsen.
Enligt chefen för universitetets tekniska byrå, Fredrik Hjortzberg-Nordlund, var det inte juridiskt möjligt för universitetet att ställa krav på att entreprenörerna skulle ta över den befintliga personalen.
– Från fackets sida ansåg vi det avgörande att det skulle bli ett övertagande, säger Lasse Säll.
Förvaltningschefen Leif Lindfors säger att motiven för outsourcing var att universitetet ska koncentrera sig på utbildning och forskning, men också att tjäna pengar. Han räknar med att städning i utomstående regi blir ett par miljoner kronor billigare.
Hur det kommer sig att entreprenörerna är billigare har han ingen uppfattning om. Men även om det skulle bero på att bolagen betalar sämre löner är det inget som universitetet som arbetsgivare behöver ta ansvar för, anser han.
– Det är ett fackligt problem för de fack som slutit avtal i bolagen, säger Leif Lindfors.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.