Annons:

Samordning mot människohandel behövs

MYNDIGHETSSAMVERKAN2019-05-08

Det krävs en tydlig samordning av myndigheternas arbete mot människohandel med barn. De förebyggande, brottsbekämpande och sociala insatserna måste gå hand i hand, enligt en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten.

Enligt Jämställdhetsmyndighetens rapport har de specifika handlingsplanerna med särskilda anslag varit avgörande för uppmärksamheten kring människohandel med barn och därmed även för ökad kunskap om företeelsen och hur olika aktörer bör agera när de kommer i kontakt med utsatta barn. Därför bedömer myndigheten att det finns behov av en ytterligare handlingsplan med åtgärder.

”Det är tydligt att detta arbete kräver en tydlig, nationell samordning och samverkan myndigheter emellan på både strategisk och operativ nivå där de förebyggande, brottsbekämpande och sociala insatserna kan gå hand i hand”, kommenterar myndighetens utredare Maria von Bredow i ett pressmeddelande.

Det finns stor efterfrågan på utbildning om människohandel bland annat inom socialtjänsten, konstaterar Maria von Bredow:

”Människor som i sitt yrke möter barn som är förmodade offer behöver kunskap för att kunna identifiera dem tidigare och veta hur de ska agera steg för steg. Det förebyggande arbetet är en viktig del, och det finns verktyg som vi ska fortsätta sprida, till exempel en webbutbildning och en manual vid misstanke om människohandel.”

Insatser mot människohandel

Den 1 januari 2018 flyttades det nationella samordningsuppdraget mot prostitution och människohandel för både sexuella och andra ändamål från Länsstyrelsen i Stockholm till Jämställdhetsmyndigheten. Även det specifika uppdraget att nationellt samordna arbetet mot människohandel och exploatering av barn flyttades över.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA