Samordnat stöd leder till bättre försörjning
Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens samarbete med kommuner och regioner gör att de personer som får del av deras insatser får större möjlighet att försörja sig själva, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, efter en granskning.
ISF har på regeringens uppdrag utvärderat hur försörjningen påverkas för personer som får stöd av den teamverksamhet som finansieras av de så kallade samordningsförbunden. Det är en samverkan mellan stat, kommuner och regioner som blivit möjlig genom lagen om finansiell samordning, Finsam, som infördes 2004.
Samverkan gäller personer med olika medicinska, psykosociala och arbetsmarknadsrelaterade problem som behöver stöd från fler än en myndighet för att få arbete och egen försörjning. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har uppskattat att cirka 500 000 personer finns i målgruppen för insatserna.
Teamen består oftast av representanter från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, regioner och kommuner. Den effektutvärdering som ISF nu överlämnar till regeringen visar att teamens arbete leder till att fler börjar arbeta eller studera, att sjukskrivningarna minskar och att färre har behov av försörjningsstöd.
Enligt ISFs utvärdering är teamverksamheterna mer effektiva än det stöd som ges av myndigheterna var för sig. Samordnat stöd har lett till ökat välmående och framtidstro, ökad egenförsörjning, minskat försörjningsstöd och färre sjukskrivna, skriver myndigheten i ett pressmeddelande:
”Det här är resultat som är till stor vinst för såväl deltagarna i fråga som för samhället i stort. Det talar för att samordning mellan myndigheter är viktigt för personer i behov av koordinerad rehabilitering och som varit borta från arbetsmarknaden under lång tid”, konstaterar projektledaren Ann-Christin Jans.
Under 2023 var det enligt pressmeddelandet drygt 20 500 personer som fick stödinsatser, vilket är nästan en halvering av antalet deltagare sedan 2019.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.