Sammanslagning av verk hot mot kompetensen
Elsäkerhetsverket lägger ned ett distriktskontor för att minska utgifterna. Samtidigt har hotet om en sammanslagning med Energimyndigheten lett till kompetensflykt.
De sju anställda på Elsäkerhetsverkets västra tillsynsdistrikt i Kristinehamn har just fått sina uppsägningsbesked. Kontoret läggs ned vid årsskiftet, då organisationen bantas från fyra till tre tillsynsdistrikt.
– Det förvånar oss att man gör på detta sätt. Det har inte funnits någon omställningsgrupp och vi har inte hört något över huvud taget från vår generaldirektör Jörgen Andersson, säger Kenneth Gustafsson, arbetsplatsombud i Kristinehamn.
Kenneth Gustafsson är också förvånad över att verksamheten förväntas pågå med full kraft under nedläggningsåret, trots att de anställda nu kommer att erbjudas olika former av utbildningar via Trygghetsstiftelsen.
Nedläggningen ingår i en omorganisation som lades fram under hösten, i ett försök att spara in de sex miljoner kronor som Elsäkerhetsverket väntas gå back med i år.
En annan besparing som kan bli aktuell är att flytta den centrala verksorganisationen och Stockholmskontoret från de nuvarande lokalerna i centrala Stockholm. Den kommande hyreshöjningen förväntas ligga på 160 till 170 procent, och anslagen räcker inte.
Till detta kommer att Näringsdepartementet planerar att tillsätta en utredning om att slå samman Elsäkerhetsverket med Energimyndighetens nätenhet i Eskilstuna.
ST- och Saco-klubbarna på Elsäkerhetsverket har i ett gemensamt brev till departementet uppmanat regeringen att inte genomföra utredningen. Skälen är bland annat att det finns intressekonflikter mellan verksamheterna och att det blir svårt att få med sig den expertis som behövs vid en flytt till Eskilstuna. Tre handläggare och en chef har redan sagt upp sig.
– Med de här förutsättningarna blir det svårt att ersätta dem, säger Tord Martinsen på Elsäkerhetsverket i Stockholm. Ingen vill ta anställning när man inte vet var jobbet hamnar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.