Sammanslagning av myndigheter får tummen ned
En statlig utredning föreslår att myndigheterna på skolområdet slås samman. Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, avvisar dock förslaget. Han vill behålla myndigheterna, men regionalisera organisationen.
Den särskilde utredaren Kerstin Hultgren har haft i uppdrag att göra en bred översyn av myndigheterna på skolområdet i syfte att skapa en mer ändamålsenlig myndighetsstruktur som effektivare än i dag kan bidra till en bättre skola. Utredningen skulle också komma fram till ett förslag till ett lämpligt huvudmannaskap för Sameskolstyrelsen eller dess verksamheter.
Utredaren föreslog, när hon på måndagen lämnade över det 602 sidor tjocka betänkandet, att de nya myndigheterna Skolmyndigheten och Institutet för professioner i skolväsendet inrättas, och att Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska skolmyndigheten läggs ned. Också Sameskolstyrelsen läggs ned och att Sametinget tar över huvudmannaskapet för sameskolorna.
Men Gustav Fridolin avvisar stora delar av förslagen om en ny organisation. Däremot nappar han på förslaget att inrätta ett särskilt institut för lärarprofessionen och på idén att regionalisera befintliga skolmyndigheter i tio regioner.
”Utredningens förslag är tio regionala kontor som täcker upp för alla Sveriges län och där man sitter gemensamt både medarbetare som utövar tillsyn på skolorna, upptäcker brister och problem och medarbetare som kan gå ut och arbeta direkt med skolorna. Det vill jag ta vidare”, säger utbildningsministern till Ekot.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.