»Samhället kan inte betala äldrevård«
Två tidigare landstingsdirektörer varnar i en debattbok för att framtidens gamla inte kommer att få den vård de förväntar sig, om de inte är beredda att betala själva.
”Vi är rädda för de breda linoleumkorridorerna, där vi inte längre är unika personer med ett långt livs erfarenheter bakom oss, där vardagen är grå och händelselös och där vi dör innan den fysiska döden kommer. Leda, ensamhet och tristess är plågorisen för de gamla. Det finns ett förmynderi i äldreomsorgen där någon annan bestämmer vad vi ska äta och när vi ska duscha”, skriver Berit Rollén och Monika Olin Wikman i en debattartikel i Dagens Nyheter. De har tillsammans skrivit boken Vi vill inte bli gamla – som äldreomsorgen ser ut idag.
Berit Rollén och Monika Olin Wikman anser att de nya krav som ställs på ägare till hundar och katter vore en bra utgångspunkt när man utformar nya vårdgarantier – tillsyn minst två gånger om dagen, rastas utomhus dagligen och behovet av social kontakt tillgodosett.
Äldreomsorgen har kommit högre upp på den politiska dagordningen, men både regeringen och oppositionen siktar in sig på den tidpunkt när köttberget blir maximalt vårdbehövande, om 10-15 år, skriver de. Framtidsplaneringen försvåras av dålig kunskap om dagens förhållanden. Den långsiktiga finansieringen är en avgörande fråga som politikerna inte verkar vilja ta i.
”Vi är övertygade om att de som kan framöver måste betala mer själva och ta mer ansvar för sin ålderdom. Alla måste också planera mer själva i god tid”, skriver Berit Rollén och Monika Olin Wikman.
De konstaterar att kostnaden för vård i livets slutskede är hög. På ett särskilt boende kostar den 40 000 - 50 000 kronor per månad. Även om få klarar att betala det själva skulle ganska många i 40-talistgenerationen klara att betala en betydligt högre andel av kostnaden utöver den maxtaxa på cirka 1 600 kronor som tas ut idag.
Om inte politikerna tar tag i de här frågorna och öppnar för nya modeller och entreprenörer med goda idéer, kommer inget att ske förrän krisen är ett faktum:
”Det är hög tid att starta ett brett reformprojekt för äldreomsorgen. Vi vill gärna hinna ta del av det projektets lyckade resultat.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.