Samarbetspartner lämnar Ams-projekt
Bemanningsföretagen hoppar av ett samverkansprojekt med Ams. Kraven är orimliga, anser de.
Projektet är en försöksverksamhet för att hitta arbeten till sammanlagt 1 000 personer ut tre olika grupper: ungdomar, utlandsfödda och funktionshindrade. Bakgrunden är att regeringen kräver att Ams ska samarbeta med privata aktörer.
Insatserna skulle starta den 15 juli och pågå ett halvår. Men i dag, sista dagen att lämna anbud, meddelar bemanningsföretagen inom arbetsgivarorganisationen Almega att man hoppar av. Anledningen är att Ams beslutat att anställning hos ett bemanningsföretag inte ska räknas som jobb på den reguljära arbetsmarknaden. Därmed får de privata förmedlingarna ersättning endast för en del av sitt arbete.
– Och då är det ingen ide, det lönar sig inte, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör för Bemanningsföretagen inom Almega.
Enligt Almega har Ams kommit med nya krav efter hand till de tilltänkta anbudsgivarna. I den senaste omgången tillkom villkoret ”som arbete räknas anställning hos en arbetsgivare på den reguljära arbetsmarknaden, dock en hos den privata arbetsförmedlingen”.
Statliga utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia bestämde sig redan innan kraven från Ams presenterats för att inte delta, eftersom man anser att projektet inte passar företagets profil. Lernias vd Ingemar Alserud är dock mycket kritisk till Ams beslut.
– Det är en häpnadsväckande slutsats att den kanske mest expansiva branschen i landet inte skulle bestå av riktiga jobb. Vi har exempelvis flera hundra personer som arbetar för Volvo. Är inte det riktiga jobb? Det här känns oerhört besynnerligt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.