”Sakliga skäl för löneskillnader"

JÄMSTÄLLDHET.2003-08-26

Män som arbetar på statliga myndigheter har drygt 16 procent högre lön än sina kvinnliga kollegor. Lönegapet är till största delen sakligt motiverat, hävdar Arbetsgivarverket.

Mellan 2000 och 2002 minskade löneskillnaden mellan kvinnor och män på statliga myndigheter något, från 16,9 procent till 16,3 procent. Detta enligt en analys som Arbetsgivarverket skickat till såväl myndigheterna som till finansdepartementet – verket har fått uppdrag från regeringen att rapportera om hur löneskillnaderna utvecklas.

Löneklyftan beror till största delen på att kvinnor oftare arbetar deltid samt befinner sig på lägre befattningsnivåer och i sämre betalda yrken än män. De faktorerna förklarar 11,1 av de 16,3 procenten.

Jämställdhetslagen ställer bland annat krav på arbetsgivarna att göra lönejämförelser mellan likvärdiga arbeten. I Arbetsgivarverkets rapport diskuteras dock inte varför typiska kvinnoyrken är sämre betalda än typiska mansyrken i staten.

En annan orsak till männens högre lönenivå är att de i genomsnitt har högre utbildning och längre erfarenhet än kvinnorna.

Lönen beror även på vilken myndighet man arbetar på. Myndigheten står som förklarande faktor för 1,9 procentenheter av löneskillnaden mellan könen.

– Män dominerar på myndigheter där löneläget är högre, förklarar Anna Lundgren på Arbetsgivarverket.

Allt detta är i arbetsgivarnas ögon sakliga skäl för löneskillnader. Det som ”återstår att förklara” är en löneskillnad på 1,9 procent. Här kan det vara fråga om lönediskriminering, medger verket.

STs ordförande Annette Carnhede anser att utvecklingen mot jämställda löner går för långsamt och att arbetsgivarna tonar ned allvaret i frågan. Dessutom är statistiken för grov för att visa hur läget är i fråga om jämställda löner, framhåller hon.

– Vi vill att statistiken ska förfinas och redovisas myndighetsvis och inte i klump. Först då kan vi från centralt håll börja granska arbetet med jämställda löner på allvar. Det här säger inget om hur det är på enskilda myndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA