Så måste framtidens stat bli bättre

STATSFÖRVALTNING2015-06-16

Förändringarna av befolkningens sammansättning kommer att ställa stora krav på förvaltningens förmåga att anpassa sig. Det konstaterar Statskontoret i en rapport om lärande och effektivitet i förvaltningen.

Statskontoret har i en rapport till regeringen gjort en framtidsspaning kring utvecklingen i offentlig sektor. Myndigheten konstaterar att utvecklingen mot en allt större andel äldre och en mindre andel av befolkningen i arbetsför ålder kommer att leda till stora utmaningar. Det gäller kostnaderna för den offentliga sektorn och den långsiktiga finansieringen av framtidens välfärd. Men också den framtida kompetensförsörjningen och den urbanisering som pågår.

År 2030 beräknar Statistiska Centralbyrån att den svenska försörjningsbördan – det vill säga det antal personer som varje förvärvsarbetande person ska försörja inklusive sig själv – har ökat från 2,14 till 2,35. Vi kan också vänta oss ökad efterfrågan på välfärdstjänster, konstaterar Statskontoret.

Växande efterfrågan på välfärdstjänster, samtidigt som kostnaderna ökar, kommer att kräva prioriteringar och effektivitets- och utvecklingsarbete inom förvaltningen. Urbaniseringen kommer att göra att olika delar av landet står inför olika utmaningar. Att behoven av välfärdstjänster och service kommer att vara olika i olika delar av landet, kommer enligt Statskontoret att påverka förutsättningarna att erbjuda medborgarna likvärdig tillgång till service och tjänster.

Statskontorets slutsats är att en framtida effektiv och lärande förvaltning måste vara villig att tänka nytt och ifrågasätta det invanda och befintliga sättet att organisera, styra och bedriva offentlig verksamhet. Myndigheten identifierar tre huvudområden för utvecklingsarbete:

• utveckla myndighetsstyrningen så att förvaltningens resurser och kompetens används så effektivt som möjligt

• samverkan och koordinering mellan olika delar av förvaltningen så att det samlade resursutnyttjandet blir så effektivt som möjligt och förvaltningens förmåga att hantera sektorsövergripande och särskilt komplexa samhällsproblem stärks

• förutsättningarna för att tänka nytt när det gäller organiseringen av olika områden och det statliga åtagandets omfattning, för att i största möjliga mån säkerställa att staten är effektivt organiserad och lägger resurser på prioriterade verksamheter

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA