S-motion om myndigheters anslag

STATSFÖRVALTNINGEN2012-10-08

Riksdagen bör se över systemet för myndigheternas anslag för löner. Det skriver två socialdemokratiska riksdagsledamöter, tillika ST-medlemmar, i en motion.

Av:  Eva Spira

Socialdemokraterna och ST-medlemmarna Meeri Wasberg - som för närvarande är tjänstledig från STs förbundsstyrelse - och Jasenko Osmanovic hänvisar i en gemensam motion till den växande kritiken mot ramanslagssystemet till myndigheterna. Systemet bygger på ett framräknat index som styr uppräkningen av anslaget till löner.

I modellen finns ett så kallat produktivitetsavdrag, som styrs av produktivitetsutvecklingen inom den privata sektorn. Jämförelserna ger inte staten de förutsättningar som avsetts, hävdar motionärerna, och påpekar att det sätt beräkningarna görs på innebär kraftiga svängningar från år till år.

Systemet bygger på statistik från andra delar av arbetsmarknaden och innebär en eftersläpning jämfört med övriga arbetsmarknaden på omkring två år. Det försvårar statliga insatser för att stimulera ekonomin i kristider, hävdar Jasenko Osmanovic och Meeri Wasberg i motionen.

– Det är också orimligt med en anslagsuppräkning som gör det svårt för staten att göra en löneuppräkning som är följsam med resten av arbetsmarknaden, säger Meeri Wasberg till Publikt.

I motionen efterfrågar hon och Jasenko Osmanovic en översyn som gör anslagsberäkningssystemet mer modernt och förutsägbart.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA