Ryssland med i WTO

EU2012-08-23

Efter 18 års förhandlingar har Ryssland anslutit sig till världshandelsorganisationen WTO. ”Ett viktigt steg mot rysk integration i världsekonomin”, säger EUs handelskommissionär Karel De Gucht.

Att Ryssland går med i WTO är enligt Karel De Gucht utomordentligt viktigt för EU, eftersom EU är Rysslands största handelspartner och Ryssland den tredje största handelspartnern för EU:

”Anslutningen kommer att underlätta investeringar och handel, bidra till att påskynda moderniseringen av den ryska ekonomin och erbjuda många affärsmöjligheter för både ryska och europeiska företag. Jag är övertygad om att Ryssland kommer att följa de internationella handelsregler och krav som gäller”, säger handelskommissionären i ett pressmeddelande.

WTO-medlemskapet kommer att leda till att Ryssland sänker sina importtullar, begränsar sina exporttullar, öppnar marknader för EUs tjänsteleverantörer och förenklar regler och förfaranden på många områden. Tullbestämmelser, tillämpning av sanitära och fytosanitära regler, tekniska normer och skydd av immateriella rättigheter kommer enligt pressmeddelandet att vara särskilt viktiga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA