Rutiner brast vid självmordsförsök
Trots två självmordsförsök samma kväll på anstalten Beateberg varskoddes varken sjukvårdspersonal eller huvudkontor. Nu är Kriminalvården självkritisk.
Det var i somras som personal på den slutna anstalten Beateberg söder om Stockholm hittade en intagen person på en toalett med en plastsäck neddragen över huvudet. Mannen var inte kontaktbar, men fördes till isoleringsavdelningen och övervakades därefter varje kvart.
Några timmar senare upptäckte personalen att den intagne på nytt försökt ta livet av sig genom att vira en filt runt halsen. Efter att filten tagits bort fanns personal på plats hela tiden. Men någon sjukvårdspersonal tillkallades aldrig.
Enligt anstaltens regler ska sjuksköterska och läkare omedelbart varskos om någon försöker ta sitt liv. Men Kriminalvårdens egen utredning visar att ingen sjukvårdspersonal tillkallades, varken efter den första eller den andra incidenten. Inte heller fick huvudkontoret kännedom om vad som inträffat förrän dagen därpå, trots att de omedelbart ska informeras om självmordsförsök enligt gällande rutiner. Personalen får dock beröm för sitt i övrigt rådiga ingripande.
Det dröjde också till närmare midnatt den aktuella kvällen innan personalen fick professionell hjälp att bearbeta det som hänt, så kallad debriefing. Då hade det gått närmare sex timmar sedan den intagne först hittades på toaletten. Oacceptabelt, skriver Kriminalvården i sin rapport.
Frågan om hur självmordsförsök hanteras inom Kriminalvården har aktualiserats på senare tid efter flera uppmärksammade fall runt om i landet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.