Röster om utlokaliseringen

NYHET2005-02-02

Ungdomsstyrelsen. Svårt ersätta erfarna forskare

– Vi har i uppdrag att utforma regeringens nya ungdomspolitik, och den har satsat mycket pengar på det. Det känns väldigt konstigt att vi ska utforma den och sedan överlämna till någon annan att genomföra den, säger Jessica Nygell, ordförande för ST inom Ungdomsstyrelsen.

Den spontana reaktionen bland de anställda är att ingen följer med till Karlstad.

– Men när det kommer till kritan vet man inte. Det blir i alla händelser ett kompetensbortfall, bedömer Jessica Nygell.

Utredaren Jan Bergqvist tror att kompetensen kan hämtas bland dem som studerat på Karlstads universitet, men Jessica Nygell anser att det inte håller.

– Även om många är unga här har en del forskat i tio år, och dem kan man inte ersätta med nyutexaminerade. AD


Naturvårdsverket.

”Väl fungerande organisation slås sönder”

Naturresursavdelningen är den del av Naturvårdsverket som utredaren anser lämplig att flytta till Östersund. Drygt 90 personer (80 årsarbetskrafter) berörs.

Många anställda är upprörda på Naturvårdsverket, enligt avdelningsordföranden Kristina Åkerlund:

– Genom förslaget slås en befintlig, väl fungerande organisation sönder. Naturresursavdelningen arbetar bland annat med tätortsnära natur och med skogs- och odlingslandskap i södra Sverige. Men de ska flytta norrut. Tjänsteresorna bli längre. Framför allt riskerar vi att förlora kompetens. MW


Försäkringskassan.
”Ett sätt att sprida arbetslösheten”

ST-facket inom Försäkringskassan är överraskade över omfattningen av jobb som ska omlokaliseras.

– Så sent som veckan innan utredningen presenterades fick vi information om att GD Curt Malmborg lämnat förslag till utredningen om flytt av 200-250 jobb, säger avdelningsordförande Siv Norlin.

Det kan knappast ha gjorts någon ordentlig utredning om resterande jobb, befarar hon.

Om så mycket som 500 tjänster placeras om blir det svårt att behålla personalen på ursprungsorterna, tror Siv Norlin.

– Det här är ett sätt att flytta och sprida arbetslöshet så att den inte syns så mycket.

Utredningens förslag innebär bland annat att handläggningen av vissa ärendetyper koncentreras till en ort, vilket facket är kritiskt till.

– Det kan vara rimligt i fråga om mycket sällsynta ärendetyper, om det krävs för att den försäkrade ska få en kompetent handläggning, säger Siv Norlin. Men i övrigt är det en försämring både för den försäkrade och kassan, som då bara kan ha kontakt per telefon. AD


Kronofogdemyndigheten
. Utlokalisering stör omorganisationen

Utlokaliseringen av 170 tjänster till Östersund och Gotland stör arbetet med att göra om Kronofogdemyndigheten till en sammanhållen myndighet 2006, säger Ola Bergström, ordförande för ST inom Kronofogdemyndigheten.

De verksamheter som nu är på förslag att läggas ut – till exempel gemensamt stöd för Kronofogdemyndigheten och Skatteverket, handläggningen av vissa ärendeslag och kundcentrum – är geografiskt obundna. De finns redan med i myndighetens eget förslag över verksamheter som kan koncentreras till färre orter.

– Vi på Kronofogdemyndigheten hade naturligtvis själva velat få bestämma över vår regionalpolitik, alltså var de olika verksamheterna ska läggas. De anställdas oro över vad som händer dem när deras ”estolar flyttas”e är tyvärr lika stor i båda fallen. ACV


Arbetsmarknadsverket.
Förslaget har orsakat stor oro

– Min första reaktion är: Är det rimligt att så mycket som 700 årsarbetskrafter ska tas från vår verksamhet? säger Thomas Fager, ordförande för ST inom Arbetsmarknadsverket.

Detta har orsakat mycket oro bland de anställda, säger han.

– Verket befinner sig redan i en omställningssituation på grund av ett beslut förra våren att vi ska bygga upp kundtjänster i Sollefteå, Karlskoga och Luleå – utan extrapengar. Personal har anställts vilket krävt att vi minskat på stödfunktioner både på AMS, inom länsarbetsnämnderna och inom arbetsförmedlingen. Och så tillkommer detta!

Han säger att utredningen inte är tillräckligt detaljerad för att han ska gå att utläsa vilken typ av jobb som berörs av utflyttning. MW


Riksantikvarieämbetet.
Kulturmiljöfrågor negligeras

Huvuddelen av Riksantikvarieämbetet kan bli flyttat till Gotland.

– Vansinne! Myndigheten bör finnas i Stockholm då den servar länsstyrelserna, kyrkan och muséer, säger Susanna Högberg, ST.

Hon anser att utredningen helt negligerar kulturmiljöfrågor. Den har inte heller belyst vare sig arbetsmarknad, näringsstruktur eller utvecklingsmöjligheterna på Gotland,

Dessutom pågår inflyttning i ett splitter nytt arkiv och bibliotek.

– Lokalerna ska bli mer tillgängliga för allmänheten och har kostat 100 miljoner kronor, säger Susanna Högberg.

Om flytten till Gotland blir av tror hon inte att särskilt många följer med.

– Det kommer att ta många år att bygga upp verksamheten på nytt.

Susanna Högberg själv, som är konservator, säger att hennes sociala situation är sådan att hon inte kan flytta.

Hon tror det blir svårt att hitta nya, erfarna, konservatorer. För hennes del blir det också svårt att få ett nytt jobb. Arbetsmarknaden för konservatorer är begränsad. ES


Arbetslivsinstitutet.
”Forskningsområden kan falla bort”

– Vi är en för liten myndighet för att utlokaliseras på fler ställen. Och forskningsområden kommer att falla bort om inte folk flyttar med, säger Anita Isaksson i styrelsen för ST inom Arbetslivsinstitutet, ALI.

ALI har verksamhet på sex platser i landet, men inte på den nya omlokaliseringsorten Karlstad och mycket lite på Gotland.

Enligt information från GD Inger Ohlsson kan det bli aktuellt att omplacera en del administrativ personal för att minska antalet forskartjänster som måste flytta.

Av en tidigare omlokalisering till Söderhamn finns enligt Anita Isaksson bara några doktorander kvar. AD


Elsäkerhetsverket.
Svårt hålla ihop myndigheten

Delar av Elsäkerhetsverket i Stockholm kan bli flyttat till Karlstad/Kristinehamn. En åtgärd som splittrar den lilla myndigheten ytterligare.

Tillsynsdistrikten i Hässleholm, Skellefteå, och Stockholm, ska hållas intakt. Återstår ledning, administration, enheten för analys och samordning samt enheten för produktsäkerhet.

– Att sprida ut oss på fyra orter är helt vansinnigt. Det har varit svårt nog att hålla ihop en liten myndighet som funnits på tre orter, säger Marianne Aspenberg, styrelseledamot i ST-klubben.

Själv arbetar hon med ekonomi på administrativa enheten i Stockholm. Eftersom facket tagit omlokaliseringen på allvar, har även hon försökt vänja sig vid tanken.

Under vissa omständigheter och på prov kan jag tänka mig att flytta. Hellre det än arbetslöshet. På reaktionerna hittills verkar det inte vara många som vill flytta. Det kommer därför att ta lång tid att bygga upp en ny kompetens och återskapa verksamheten. ACV

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA