Rosengren prickad för Teliaaffären
Riksdagen prickade näringsminister Björn Rosengren för hanteringen av Telia-Telenoraffären. Men kritiken är mer begränsad än tidigare.
Riksdagens revisorer har tidigare slagit ned på Näringsdepartementets konsultupphandlingar i allmänhet och Telia-Telenorupphandlingen i synnerhet.
Departementet borde i det senare fallet tillfrågat fler potentiella leverantörer än investeringsbanken Goldman Sachs International, ansåg revisorerna.
De ifrågasatte också om inte regeringen borde ha begärt tillbaka en del av ersättningen till Goldman Sachs när affären gick i stöpet.
Konstitutionsutskottet, KU, ger dock Rosengren rätt i den delen. Det fanns en risk att sekretesskänsliga uppgifter skulle spridas med en bredare upphandling. Och ersättningen till investeringsbanken följde vanlig branschpraxis.
Däremot var det inte godtagbart att företaget utförde större delen av sitt arbete innan ett avtal slutits. Detsamma gällde flera andra konsultavtal i samband med teleaffären.
En annan allvarlig brist är avsaknaden av dokumentation kring konsultköpen.
Sammantaget ger det intrycket att Näringsdepartementet inte lagt tillräcklig vikt vid en förvaltningsmässigt betryggande hantering av upphandlingsärendena, slår riksdagen fast. Man understryker också att regeringskansliet måste vara en förebild och följa upphandlingslagen med god marginal.
Den borgerliga oppositionen ville gå längre i kritiken, och ansåg bland annat att Telia-Telenoraffären inte borde undantagits från upphandlingslagens krav.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.