”Rödgrönt förslag ökar utanförskap”

SJUKFÖRSÄKRINGEN2010-01-26

Oppositionens förslag till ny inriktning av sjukförsäkringen skulle leda till att stora grupper utsatta människor ställs utanför. Det skriver Fredrik Reinfeldt och Cristina Husmark Pehrsson.

I en debattartikel för en vecka sedan föreslog de rödgröna partiledarna Mona Sahlin, S, Lars Ohly, V, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, båda MP, bland andra ändringar i sjukförsäkringen, en åldersgräns för att få förtidspension på 58 år. En sådan skulle leda till att många utsatta människor ställs utanför möjligheten att få sjukersättning, skriver statsminister Fredrik Reinfeldt och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, båda M, i Dagens Nyheter.

Det handlar om unga med exempelvis allvarliga medfödda funktionshinder som cp-skador eller unga människor som fått allvarliga skador innan de hunnit träda in på arbetsmarknaden. Enligt de två statsråden handlar det om cirka 1 000 personer per årskull.

Sammantaget anser Fredrik Reinfeldt och Cristina Husmark Pehrson att oppositionens förslag skulle innebära en återgång till tidigare passiva och godtyckliga sjukskrivningar. Det skulle i sin tur leda till att de senare årens positiva trend bryts och att kostnaderna för sjukförsäkringen ökar. Regeringens politik har sedan regeringsskiftet år 2006 lett till att antalet sjukskrivna har halverats och antalet förtidspensionerade minskat med 55 000. Enligt prognoserna kommer kostnaden för sjukförsäkringen att sjunka från 80 miljarder kronor år 2010 till 65 miljarder kronor 2014, skriver de:

”För det stora flertalet som har en tillfällig sjukdom eller skada har vi gjort den största satsningen någonsin på hjälp och stöd för att öka möjligheten för återgång till arbetslivet.”

Oppositionens förslag skulle urholka arbetslinjen och slå sönder den sjukförsäkringsreform som lett till stora framgångar i att bryta det långvariga utanförskapet, skriver Fredrik Reinfeldt och Cristina Husmark Pehrsson:

”De skapar kraftigt ökade kostnader i sjukförsäkringen som måste finansieras genom höjda skatter eller nedskärningar i välfärden. Allt detta samtidigt som de sänker ersättningen för några av de mest utsatta i vårt samhälle. Alternativen inför höstens val blir allt tydligare.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA