Risk för varsel på Arbetsförmedlingen
Sänkta förvaltningsanslag gör att Arbetsförmedlingen behöver minska personalstyrkan med ett hundratal personer. STs avdelningsordförande Åsa Johansson beklagar neddragningen och vill att regeringen ska skjuta till extra pengar.
Under fredagen meddelade Arbetsförmedlingen att myndighetens personalstyrka behöver minska med ett hundratal personer. Neddragningen är en konsekvens av att förvaltningsanslaget krymper.
”Det är naturligtvis väldigt tråkigt att kompetenta medarbetare riskerar att bli av med jobbet, men vi behöver göra detta utifrån våra ekonomiska förutsättningar. Det är tuffa besparingar”, kommenterar den vikarierande generaldirektören Lars Lööw myndighetens åtgärder i ett pressmeddelande.
Arbetsförmedlingen har under det senaste året gjort besparingar i syfte att få en ”mjukare övergång” till 2024 och den lägre anslagsnivån. Det har bland annat handlat om återhållsam rekrytering samt avslutade prov- och visstidsanställningar. Totalt har myndigheten redan minskat sin bemanning med ungefär 960 personer sedan i april förra året, varav 300 är avslutade konsulttjänster.
Hur många ytterligare medarbetare som nu kan komma att få lämna myndigheten är än så länge inte klart.
”I nuläget finns inte behov av någon stor omställning på myndigheten, men delar av organisationen kommer att behöva minska antalet medarbetare. Uppskattningsvis kommer det att beröra ett hundratal personer. Först ser vi dock över vilka möjligheter som finns till bland annat omplacering”, berättar Lars Lööw.
Enligt pressmeddelandet ska arbetsgivaren nu inleda förhandlingar med de fackliga parterna i de delar av myndigheten som berörs. Därefter väntar ett eventuellt varsel.
Åsa Johansson, avdelningsordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, skulle önska att myndigheten fick extra pengar för att undvika neddragningen.
– Det är jättetråkigt att myndigheten måste signalera om neddragningar av personal. Vi hade gärna sett att politiken gett oss mer medel, både sett utifrån att kraven är lika höga eller högre nu än tidigare och att arbetsmarknaden är vikande, säger hon till Publikt.
Åsa Johansson vet ännu inte vilka delar av verksamheten som kan komma att beröras av neddragningarna. Hon vittnar om att stämningen är nedslagen bland myndighetens anställda.
– Man är ganska sliten. Det har hänt mycket under det senaste året och det tar på krafterna. Myndigheten får ökade krav och man pratar om effektivisering, samtidigt som våra medlemmar jobbar allt vad de kan. Det blir oinspirerat och oroligt. Det är inte så glatt kan man säga.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.