Risk för felaktiga utbetalningar

CSN2009-04-30

Det finns stora risker för att studiestöd betalas ut felaktigt. Den bedömningen gör Statskontoret efter att ha granskat Centrala Studiestödsnämndens, CSN, rutiner.

Statskontoret har på regeringens uppdrag utvärderat CSNs arbete med styrning och intern kontroll för att förhindra felaktiga utbetalningar. Enligt Statskontoret uppfyller CSN de formella kraven, men det förekommer omfattande underrapportering och fördröjning i skolornas rapportering, vilket i sin tur leder till betydande risker för felaktiga utbetalningar av studiestöd.

Om en studerande inte själv meddelar CSN att hon eller han har ändrat sin studietakt eller studieomfattning, är det av avgörande betydelse att utbildningsanordnaren meddelar det. Annars är risken stor att studiestöd betalas ut till personer som inte är berättigade till det.

Enligt Statskontorets granskning är det många utbildningsanordnare som inte rapporterar skolk, övrig frånvaro, kursavbrott, bristande studieaktivitet och så vidare till CSN. Resultatet blir felaktiga utbetalningar.

Statskontoret föreslår att CSN får ett övergripande ansvar för att rapporteringssystemet ska fungera på sådant sätt att risken för felaktiga utbetalningar minskar och att regeringen förtydligar utbildningsanordnarnas uppgiftsskyldighet. Det gäller gymnasieskolan, den kommunala vuxenutbildningen samt högskolorna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA