Risk för färre flygledare

LUFTFART2004-05-12

En planerad samordning av flygtrafiken över Sverige och Danmark får stora konsekvenser för flygledningen. Det medför också omflyttningar av respektive lands flygledare.

Arbetet mellan de båda länderna omfattar flera projekt, berättar Christer Karlsson, ST-Flygledning.

  • Svenska Luftfartsverket och dess danska motsvarighet Naviair bildar ett gemensamt statligt bolag, NUAC, som ska sköta flygtrafiken för det övre luftrummet (från 8 700 meter) över hela Sverige och Danmark. Till bolaget ska flygledare och flygledarassistenter föras över från Luftfartsverket och Naviair. Bolaget ska vara registrerat i Sverige och ligga på Sturup. Flygledningen ska skötas av cirka 160 personer på Sturup. Enligt planerna ska allt börja fungera senhösten 2005.
  • Skåneprojektet: Här vill luftfartsverken samordna flygtrafiken för det nedre luftrummet över södra Götaland och Danmark. Flygledningen ska skötas från Kastrup. Avsikten är besparingar och att göra flygtrafiken effektivare. Ungefär 50 flygledare kan komma att beröras av flyttningen till Kastrup. För närvarande ses över om flygtrafiken på Sturup kan drivas billigare av Naviair. Tidplanen är att flygledartornet ska vara i dansk drift 1 juni 2005.

Det finns många oklarheter om vad allt för med sig enligt Christer Karlsson.

– ST är kritiskt till delar av Skåneprojektet, främst flygledningen på Sturup. Vi befarar att det blir med mindre bemanning.

Oklarhet råder också om den arbetsrättsliga sidan när det nya bolaget bildas. Kollektivavtal och lagstiftning är olika i länderna.

– Vi vet inte heller hur många flygledare som behövs i NUAC. För svenska flygledare rör det sig om övergång av verksamhet enligt ett EU-direktiv men tydligen inte för danskarna. Direktivet gäller inte verksamhet som flyttar över nationsgränser enligt Luftfartsverkets jurist. I gengäld har danskarna en starkare ställning som statstjänstemän, säger Christer Karlsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA