Riksrevisor kritiserar regeringen

ARBETSMARKNAD2011-04-20

Regeringen måste agera kraftfullare för att utlandsfödda akademiker ska komma in på arbetsmarknaden, skriver riksrevisor Gudrun Antemar i en debattartikel.

Riksrevisionen har granskat utlandsfödda akademikers etablering på arbetsmarknaden. Jämfört med infödda akademiker har de som är födda utomlands svårare att etablera sig på arbetsmarknaden, är oftare arbetslösa och efter tio år i Sverige har bara varannan ett yrke som motsvarar deras utbildning. Att korta ned tiden till arbete för denna grupp av kvalificerad arbetskraft skulle enligt Riksrevisionen ge samhällsekonomiska och individuella vinster.

Granskningen visar att redan små förkortningar av arbetslöshetstiderna ger vinster. Ett räkneexempel visar att en månads kortare arbetslöshetstid för sjuhundra personer ger en samhällsekonomisk vinst i storleksordningen fyrtio miljoner kronor.

”De här personerna är ofta relativt unga och har goda förutsättningar att verka under en lång tid på svensk arbetsmarknad. Det är ett slöseri med resurser att inte ta till vara den kompetensen”, skriver riksrevisor Gudrun Antemar i Dagens Nyheter.

Vägen till arbetsmarknaden ska vara förutsägbar, rättssäker och så kort som möjligt. Det förutsätter en rad insatser både på den statliga och kommunala nivån, skriver Gudrun Antemar. Ansvarsfördelning, samordning och samverkan bör vara väl utredda och de olika insatserna bör fungera som ett sammanhängande system.

Av rapporten framgår att det finns flera orsaker till att det tar lång tid för utrikes utbildade akademiker att få jobb i Sverige, till exempel otillräcklig information, bristande kunskaper i svenska och långa handläggningstider för behörighetsbevis, utlåtanden och legitimationer.

Många av dem som har en examen från ett annat land får inte tillräcklig information och känner därför inte till vilka möjligheter som finns. Socialstyrelsen, Högskoleverket och de lärosäten som anordnar kompletterande högskoleutbildningar kan vara tydligare med vilka insatser som finns.

Riksrevisionen föreslår bland annat att:

  • Regeringen säkerställer en departementsövergripande samordning och uppföljning av befintliga insatser.  
  • Högskoleverket, Socialstyrelsen och lärosäten som anordnar kompletterande högskoleutbildningar tydliggör, samordnar och tidigarelägger informationen till akademiker med utländsk utbildning.
  • Högskoleverket och Socialstyrelsen ser över sina interna processer i syfte att korta handläggningstiderna.
  • Regeringen förtydligar och följer upp länsstyrelsernas ansvar för att samordna målgruppsanpassad undervisning i svenska.

”Riksrevisionens granskning visar att det finns mycket kvar att göra för att hjälpa nyanlända att få fotfäste på arbetsmarknaden. Detta är en stor utmaning för staten”, skriver Gudrun Antemar

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA