Riksrevisionen ser ökande problem

STATSFÖRVALTNING2014-11-11

Det finns tecken på ökande problem i den svenska förvaltningen. Det skriver Riksrevisionen i sin granskningsplan för 2015. Både förtroende och produktivitet minskar i svenska myndigheter.

Svenska myndigheter står sig väl vid en internationell jämförelse, anser Riksrevisionen. Men det finns också tecken som tyder på ökande problem. Undersökningar visar att produktiviteten inom den offentliga sektorn minskar. Och enligt Sifos undersökningar av förtroendet för myndigheter har flera av de största förvaltningsmyndigheterna ett mycket lågt förtroende bland allmänheten, skriver Riksrevisionen.

Det finns flera gemensamma och systematiska risker för landets myndigheter som kan leda till allvarliga problem. Det gäller till exempel när flera myndigheter har delat ansvar för en verksamhet. Ansvarskedjor, som ska säkerställa riktiga tolkningar av regelverk och korrekta utbetalningar, kan brytas. Och risken för missförstånd och felaktigheter växer när förvaltningsansvaret skiljs från redovisningsansvaret, enligt Riksrevisionen.

Kommande granskningar ska inriktas mot problem för det statliga åtagandet, skriver myndigheten. Föremålet för Riksrevisionens analys är den statliga verksamheten och syftet är upptäcka risker för bristande måluppfyllelse och bristande hushållning med statliga medel. Analysen ska också pröva kvaliteten i statens redovisning och rapportering av sin verksamhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA