Riksrevisionen riskerar bli utan förankring
Risken är uppenbar att Riksrevisionen blir ett fritt svävande organ som gör utspel som inte får någon förankring i riksdagen, menar förre kanslichefen i riksdagens revisorer och ST-medlemmen Åke Dahlberg.
Avsikten med den nya Riksrevisionen, som bildades den 1 juli i år, var bl a att stärka riksdagens granskande roll på revisionsområdet, skriver Åke Dahlberg i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.
Men skapandet av Riksrevisionen tycks ha styrts av en oberoendefilosofi riktad mot riksdagen, menar Dahlberg.
– Att skapa ett oberoende
i förhållande till huvudmannen, riksdagen, verkar ha varit viktigare än att uppnå det för en revisionsmyndighet helt självklara oberoendet gentemot granskningsobjekten, bl a regeringen och regeringskansliet, skriver han.
Han anser risken vara uppenbar att Riksrevisionen gör utspel som inte får någon förankring i riksdagen och att den blir ett fritt svävande organ.
– Om detta inträffar
har riksdagen, trots en lång och mödosam förberedelseprocess, misslyckats med att stärka sin roll när det gäller den ekonomiska kontrollmakten
Ansvaret faller tung på riksdagens konstitutionsutskott, KU, är hans slutsats.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.