Riksrevisionen missnöjd med förvaltningen

REVISION2007-06-18

Riksrevisionen riktar skarp kritik mot regeringen i sin årsrapport. Tillsynen fungerar dåligt, redovisningen till riksdagen är undermålig och statens verksamhet följer inte alltid lagar och regler.

Riksrevisionens årliga rapport är en sammanställning av de granskningar som genomförts under året. De tre riksrevisorerna Lennart Grufberg, Karin Lindell och

Eva Lindström pekar ut fyra områden inom statens förvaltning som har allvarliga brister:

• Förmågan att säkerställa det statliga åtagandet med hjälp av en fungerande statlig tillsyn.

• Regeringens redovisning till riksdagen i de budgetpolitiska dokumenten.

• Genomförandet av arbetsmarknadspolitiken.

• Hur myndigheterna säkerställer att verksamheten bedrivs enligt gällande lagar och förordningar.

”De brister och tillkortakommanden som vi redovisar i denna rapport är allvarliga. Det handlar om rättssäkerhet och hushållning med offentliga medel. Bristerna påverkar medborgarnas vardag och förtroendet för den statliga verksamheten”, skriver riksrevisorerna.

Tillsynen av den statligt reglerade verksamhet som utförs av kommuner och landsting fungerar ofta inte, anser Riksrevisionen. Det gäller till exempel inom skolan, vården och omsorgen. Tillsynen sker för sällan och den är inte enhetlig. Sanktionsmedel används inte alls eller alltför sällan och tillsynen följs sällan upp.

”Tillsynen utförs på alltför olika sätt, både till omfattning och innehåll, beroende på vem som ansvarar för tillsynen”, skriver de.

Riksrevisionen kritiserar regeringens redovisning till riksdagen, bland annat när det gäller budgetarbetet. Prognoserna är för dåliga som underlag till riksdagens beslut. När regeringens prognoser om kommande intäkter slår fel med två procent är det svårt att styra finanserna.

När det gäller myndigheternas arbete kritiserar revisionsrapporten bland annat IT-säkerheten. Enligt riksrevisorerna finns det alltför stora brister i myndigheternas tekniska system.

Försäkringskassan får kritik för omotiverade regionala variationer i handläggningen och problem med ofullständiga beslutsunderlag och fusk. Beslut som rör enskilda måste vila på underlag av hög kvalitet, skriver revisorerna som anser att de brister som finns i dag gällande regeltillämpning, kontroll och kunskaper är oacceptabla.

”Det är av avgörande betydelse för välfärdsstatens legitimitet att de offentliga verksamheter som syftar till medborgarnas trygghet och rättssäkerhet fungerar väl”, skriver riksrevisorerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA