Riksrevisionen granskar smittskyddet

FOLKHÄLSA2022-05-09

Riksrevisionen inleder en granskning av det nationella smittskyddsarbetet, med fokus på Folkhälsomyndighetens ansvar och regeringens styrning. 

Riksrevisionen konstaterar i ett pressmeddelande att pandemin har visat på vikten av ett effektivt smittskydd. Flera tidigare granskningar, inklusive Coronakommissionens rapport, har enligt Riksrevisionen pekat att ansvarsfördelningen mellan de nationella och regionala myndigheterna på hälso- och sjukvårdsområdet är otydlig. Riksrevisionen kommer att granska effektiviteten i styrningen av den nationella smittskyddsverksamheten, både i normalläge och krisläge. Myndigheten planerar att publicera sin rapport i mars 2023.

”Pandemin har visat hur viktigt det är att Sverige har ett väl fungerande smittskyddsarbete som snabbt kan skalas upp. Granskningen ska bidra till att arbetet på statlig nivå kan förbättras så att det finns ett gott skydd mot spridning av smittsamma sjukdomar”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg granskningen i pressmeddelandet.

Enligt Riksrevisionen kan dagens globala hälsohot framför allt kopplas till utvecklingen av nya och gamla infektionssjukdomar i kombination med ökat resande, klimatförändringar, zoonoser och ökad migration. Risken för spridning av smittsamma sjukdomar innebär återkommande utmaningar för samhället, och ställer krav på en smittskyddsverksamhet som snabbt kan skalas upp vid en kris.

Riksrevisionen konstaterar att det är Folkhälsomyndighetens uppgift att följa det epidemiologiska läget för infektionssjukdomar och ha en beredskap för utbrott. Folkhälsomyndigheten ansvarar också för att samordna smittskyddet på nationell nivå och att ta de initiativ som krävs för att upprätthålla ett effektivt smittskydd. Det operativa ansvaret att planera, organisera och leda smittskyddet ligger enligt pressmeddelandet på regionerna, via deras respektive smittskyddsläkare.

Enligt pressmeddelandet har flera tidigare granskningar visat att det finns problem med samordningen och med det delade ansvaret mellan staten och regionerna. Riksrevisionen konstaterar att också Coronakommissionen har pekat på en rad brister i det svenska smittskyddsarbetet, som kan kopplas till det delade ansvaret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA