Riksrevisionen granskar outsourcing
Riksrevisionen ska granska de statliga myndigheternas outsourcing av IT-verksamhet. Utgångspunkten är att myndigheterna inte i tillräckligt hög grad överväger outsourcing.
Riksrevisionen har genomfört en förstudie av hur de svenska myndigheterna utnyttjar outsourcing av IT-verksamhet. Att lägga ut delar av verksamheten på externa aktörer är ett effektivt sätt att både öka kvaliteten och sänka kostnaderna, om man genomför det på ett korrekt sätt, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Förstudien visar att outsourcing av IT-verksamheten utnyttjas betydligt mindre inom staten än inom privat sektor.
Med tanke på de stora kostnaderna för IT-verksamhet i staten är det varje myndighetschefs skyldighet att ta ställning till hur den egna IT-verksamheten ska bedrivas på mest kostnadseffektiva sätt, anser Riksrevisionen.
Men det kan också finnas risker med outsourcing. En risk är att man inte gör de besparingar man kalkylerat med, en annan att man inte får den funktionalitet eller service man antagit. Det kan även finnas säkerhets- och integritetsrisker med att överlåta IT-system till andra.
Granskningen ska utmynna i en rapport i november.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.