Riksrevisionen granskar myndigheters upphandling

UPPHANDLING 2024-12-04

Myndigheter brister i att ställa krav på skäliga arbetsvillkor i samband med upphandlingar. Det är utgångspunkten för en granskning som inletts av Riksrevisionen.

Myndigheter är i många upphandlingar tvungna att ställa krav på att de som utför arbetet har skäliga arbetsvillkor. Riksrevisionen konstaterar i ett pressmeddelande att det ändå finns uppgifter om att arbetstagare blir utnyttjade i samband arbeten inom offentlig sektor. Därför inleds nu en granskning av hur myndigheterna arbetar med krav på arbetsrättsliga villkor i upphandlingar.

Riksrevisionen påpekar att EUs medlemsländer är skyldiga att vidta åtgärder för skäliga arbetsvillkor i de offentliga upphandlingar som genomförs. De kraven införlivades med svensk lag 2017.

”Få myndigheter följer upp de arbetsrättsliga villkoren i sina upphandlingar. Krav på skälig lön, arbetstid och semester riskerar därmed att bara bli en pappersprodukt med liten praktisk verkan”, betonar riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg i ett pressmeddelande.

Den offentliga sektorn upphandlar varje år varor och tjänster till ett värde av nästan 900 miljarder kronor.

Enligt pressmeddelandet kan det vara komplicerat för myndigheterna att veta vilka krav som ska ställas. Bara var femte statlig myndighet uppger att de följer upp arbetsvillkoren i upphandlade verksamheter. Sammantaget riskerar detta enligt Riksrevisionen att leda till att upphandlingarna bidrar till lönedumpning och osund konkurrens på arbetsmarknaden.

Riksrevisionen planerar att publicera resultaten i en rapport i september 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA