Riksrevisionen granskar myndigheters upphandling
Myndigheter följer sällan upp om de krav som ställs på att arbetstagare i upphandlade verksamheter ska ha skäliga arbetsvillkor faktiskt efterlevs, konstaterar Riksrevisionen. Nu inleds en granskning av de upphandlande myndigheternas kontroll.
Myndigheter är i många upphandlingar tvungna att ställa krav på att de som utför arbetet har skäliga arbetsvillkor. Men det finns ändå uppgifter om att arbetstagare blir utnyttjade i samband med arbeten inom offentlig sektor, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Därför inleds nu en granskning av hur myndigheterna arbetar med krav på arbetsrättsliga villkor i upphandlingar.
Riksrevisionen påpekar att EUs medlemsländer är skyldiga att vidta åtgärder för skäliga arbetsvillkor i de offentliga upphandlingar som genomförs. Dessa krav införlivades i svensk lag 2017.
”Få myndigheter följer upp de arbetsrättsliga villkoren i sina upphandlingar. Krav på skälig lön, arbetstid och semester riskerar därmed att bara bli en pappersprodukt med liten praktisk verkan”, kommenterar riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg den nu inledda granskningen i ett pressmeddelande.
Den offentliga sektorn upphandlar varje år varor och tjänster till ett värde av nästan 900 miljarder kronor. Det kan vara komplicerat för myndigheterna att veta vilka krav som ska ställas, konstaterar Riksrevisionen. Bara var femte statlig myndighet uppger att de följer upp arbetsvillkoren i upphandlade verksamheter. Sammantaget riskerar detta enligt Riksrevisionen att leda till att upphandlingarna bidrar till lönedumpning och osund konkurrens på arbetsmarknaden.
Riksrevisionen planerar att publicera resultaten av granskningen i en rapport i september 2025.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.