Riksrevisionen granskar delningsekonomi
Riksrevisionen har beslutat att inleda en granskning av hur Skatteverket beskattar aktörer inom den växande delningsekonomin. Brister i beskattningen kan skada förtroendet för skattesystemet, enligt Riksrevisionen.
Delningsekonomin omfattar bland annat plattformar som förmedlar uthyrning av bostäder, leveranser och taxitjänster, konstaterar Riksrevisionen. Sektorn växer snabbt i antal aktörer och storlek och delningsekonomin konkurrerar därmed allt mer med den traditionella ekonomin i Sverige. Nu ska Riksrevisionen granska om det sker på lika villkor.
”Sannolikt har vi bara sett början på delningsekonomins snabba tillväxt i Sverige. Om dessa aktörer beskattas lägre än inom den traditionella ekonomin blir konkurrensen snedvriden. Dessutom kan det skada förtroendet för hela skattesystemet”, konstaterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.
Digitaliseringen har ökat tillgängligheten och minskat transaktionskostnaderna inom delningsekonomin. Det har enligt Riksrevisionen lett till att ett stort antal plattformar för delningsekonomi etablerats i Sverige under de senaste åren.
Enligt Skatteverket går dagens skatteregler att tillämpa för att beskatta delningsekonomin, även om det innebär flera utmaningar, skriver Riksrevisionen. Till exempel är delningsplattformarna ofta organiserade som ett trepartsförhållande – tillhandahållare, utförare och konsument – vilket kan göra det svårt för dem att veta vem som ska betala in moms och arbetsgivaravgifter, eller vilka inkomster som ska rapporteras och hur.
Riksrevisionens granskning ska ge ett svar på om Skatteverkets åtgärder för att beskatta delningsekonomin är effektiva. Granskningen ska redovisas i maj nästa år.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.