Riksdagen beslutade om ny arbetsrätt

ARBETSRÄTT2022-06-09

Riksdagen har röstat igenom regeringens förslag om ändringar i arbetsrätten och nya stöd för omställning på arbetsmarknaden, bland annat omställningsstudiestödet.

Riksdagens beslut om arbetsrätten innebär att lagen om anställningsskydd, las, ändras på flera punkter. Exempelvis får varje arbetsgivare får undanta tre arbetstagare från turordningen vid arbetsbrist. En anställning ska inte heller bestå under en tvist om en uppsägning.

För att ge arbetstagare ett bättre skydd vid omreglering till lägre sysselsättningsgrad, så kallad hyvling, införs turordning och omställningstid när det sker. En ny anställningsform, särskild visstidsanställning, införs.

Riksdagens beslut innebär också att begreppet ”saklig grund” som krav på att en uppsägning från arbetsgivarens sida ersätts av begreppet ”sakliga skäl”. I förarbetena preciseras nu närmare vad sådana sakliga skäl kan vara, exempelvis arbetsbrist eller förhållanden som hänför sig till arbetstagaren personligen.

Riksdagen sade också ja till regeringens förslag om ett nytt statligt studiestöd, omställningsstudiestöd. Stödet ska göra det möjligt för fler yrkesverksamma att förbättra sin kompetens genom studier och på så sätt stärka sin ställning på arbetsmarknaden.

Dessutom införs ett grundläggande omställnings- och kompetensstöd. Det ska ge stöd till enskilda som inte omfattas av ett kollektivavtal som ger dem rätt till omställningsstöd från omställningsorganisationer som Trygghetsstiftelsen och TRR Trygghetsrådet.

Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Centerpartiet. Det var enbart Vänsterpartiet som i riksdagen röstade emot förslagen på ett par punkter.

De flesta lagändringarna börjar gälla 30 juni 2022 och tillämpas från 1 oktober 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA